ECC România: Ce trebuie să faceţi dacă vi s-a pierdut sau deteriorat bagajul?

by stiriAdmin | ianuarie 7, 2017 1:13 pm

Ce trebuie să faceţi dacă vi s-a pierdut sau deteriorat bagajul sau a întârziat? este o întrebare pe care ori v-aţi pus-opersonal ori aţi auzit-o în rândul prietenilor. Ei bine, răspunsul la o asemenea întrebare implică mai mulţi paşi care trebuie urmaţi şi ECC România vă sfătuieşte să ţineţi seama de mai multe aspecte.

Paşii de urmat[1]

Informaţiile de care ai nevoie şi de care este bine să şi ţii cont, aşa cum sunt ele explicate de Centrul European al Consumatorilor (ECC), îţi arată foarte simplu ce paşi trebuie urmaţi.

Drepturile în cazul bagajului pierdut, întârziat sau deteriorat

Dacă s-au lămurit paşii care trebuie urmaţi, trebuie să ştii şi ce drepturi ai dacă ţi s-a pierdut sau deteriorat bagajul sau doar a întârziat.

 Ce despăgubiri se acordă?

De regulă, companiile aeriene nu își asumă răspunderea pentru obiectele fragile din bagaj, pentru obiecte de valoare (bijuterii,  telefoane mobile, camere video, calculatoare), chei, documente și alte asemenea obiecte de valoare. Pentru a evita excluderea acestora, se recomandă încheierea unei asigurări de bagaje.

Detreminarea sumei acordate pentru obiectele probate din bagaj se face prin aplicarea unui grad de uzură de până la 10% pe an din valoarea dovedită a obiectelor.

Dacă nu poți proba valoarea obiectelor din bagajul pierdut, se acordă o despăgubire în funcție de greutatea bagajului (20 Euro/kg).

De regulă, maxim 1000 DST

Cuantumul despăgubirilor nu poate depăși maxim 1000 DST (DST – Drepturile speciale de tragere reprezintă moneda oficială a Fondului Monetar Internaţional. A fost creată în 1969 ca înlocuitor al etalonului aur în tranzacţiile internaţionale extinse. Cursul DST poate fi urmărit pe site-ul Băncii Naţionale a României, la adresa http://valutarbnr.ro/curs-valutar/dst[2] . Prin excepție, suma poate depăși 1000 DST, dar nu poate depăși suma declarată de tine dacă ai făcut, la momentul înregistrării bagajului, o declarație specială privind interesul în livrarea la destinație și ai plătit o sumă suplimentară.

Documentele necesare pentru a fi despăgubit

Pentru a fi despăgubit, cel care se află în situaţia de a i se fi pierdut, întârziat sau deteriorat bagajul, trebuie să transmită către compania aeriană o serie de documente. Documentele sunt diferite, în funcţie de situaţie.

 Bagaj pierdut – P.I.R., tichetul de îmbarcare, eticheta bagajului, listă cu obiectele din bagaj însoțită de dovada valorii acestora prin documente fiscale, listă cu obiectele de strictă necesitate achiziționate pentru a le înlocui pe cele pierdute, însoțită de dovada valorii acestora.

 Bagaj întârziat – P.I.R., tichetul de îmbarcare, eticheta bagajului listă cu obiectele de strictă necesitate achiziționate pentru a le înlocui pe cele pierdute, însoțită de dovada valorii acestora.

 Bagaj deteriorat/distrus – P.I.R., tichetul de îmbarcare, eticheta bagajului, listă cu obiectele deteriorate/distruse din bagaj însoțită de dovada valorii acestora prin documente fiscale, raport de service din care să rezulte suma necesară a fi plătită pentru repararea geamantanului sau imposibilitatea reparării acestuia, după caz.

 

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.stiriutile.ro/wp-content/uploads/2017/01/bagaj-pierdut.jpg
  2. http://valutarbnr.ro/curs-valutar/dst: http://valutarbnr.ro/curs-valutar/dst

Source URL: https://www.stiriutile.ro/ecc-romania-va-sfatuieste-ce-trebuie-sa-faceti-daca-vi-s-pierdut-sau-deteriorat-bagajul/