Cum stă România la zilele libere faţă de alte ţări UE

by stiriAdmin | decembrie 29, 2017 1:11 pm

Dacă ne uităm la zilele libere de care beneficiem într-un an, considerăm că stăm foarte bine. În realitate, iată cum stă România la zilele libere faţă de alte ţări UE. Mai exact, România e codaşa Europei la zile libere pe parcursul unui an. Pe masa Parlamentului se află un proiect de lege pentru instituirea unei noi zile libere. Dacă va fi adoptat acest proiect, atunci anul viitor vom avea liberă, din punct de vedere legal, ziua de dinaintea Paştelui, adică Vinerea Mare.

Parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei au căzut de acord că românii trebuie să aibă şi această zi liberă, deci e clar că proiectul are şanse mari de a fi adoptat. Până în prezent, 42 de senatori şi deputaţi de la putere şi din opoziţie susţin că Vinerea Mare trebuie să fie dedicată rugăciunii, nu mersului la muncă. La fel se întâmplă şi în alte ţări europene.

Explicaţii oficiale

„În 16 ţări Vinerea Mare este zi liberă, chiar mai mult, în cadrul Uniunii Europene, Consiliul Euniunii Europene în cadrul instituţiilor proprii a declarat de fiecare dată Vinerea Mare, ca şi zi liberă, deci toate instituţiile Uniunii Europene în Vinerea Mare nu lucrează”, spune Szabo Odon, deputat UDMR, iniţiatorul acestui proiect.

Ar fi a 15-a zi liberă, legal vorbind, pe care românii o au pe parcursul unui an. Mai sunt şi altele, precum 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, 1 iunie, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, 1 Decembrie, Ziua Naţională, prima și a doua zi de Crăciun.

Cât au alţii

Deşi par multe, e de evidenţiat că România e codaşă la zile libere, în comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană. Malta, de pildă, are 36 de zile liere pentru angajaţi, pe an. Spania are 34, Bulgaria şi Polonia câte 33, Cehia are 32 de zile libere. Germania şi Irlanda câte 29, Marea Britanie, 28, iar Olanda are 27. Deci noi cu numai 14 zile, în prezent, suntem începători.

 

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/cum-sta-romania-la-zilele-libere-fata-de-alte-tari-ue/