Criză de imunoglobulină. România a cerut ajutorul UE şi NATO

by stiriAdmin | martie 6, 2018 3:48 pm

Având în vedere că nu mai există nici o doză în România, deci este criză de imunoglobulină, România a cerut ajutorul UE şi NATO, după ce a declanşat mecanismul de protecţie civilă.

La nici o zi de la declanşarea acestui mecanism, Austria este prima ţară care răspunde astăzi cererii României. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus  că este vorba de Crucea Roşie din Austria, care ar putea oferi zece mii de doze, cantitate ce ar acoperi nevoile pentru două luni. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei, cele zece mii de doze din Austria, vor fi făcute de către Compania Naţională UNIFARM SA, care va acoperi şi costurile necesare. La nivelul unui an, România are nevoie de 956 de kg de imunoglobulină.

Criza, din cauza companiilor farmaceutice

Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. De fapt, aceştia s-au retras din cauză că nu erau mulţumiţi de preţul oferit de statul român, deci voiau profit mai mare.

„În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de Urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc”, se spune în cpomunicatul Ministerului Sănătăţii. Având în vedere că nici eliminarea taxei claw back nu a condus la îmbunătăţirea soluţiei, dimpotrivă, criza accentuându-se până nu a mai existat nici o doză de imunoglobulină în ţară, Ministerul Sănătăţii nu exclude posibilitatea reintroducerii taxei.

 

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/criza-de-imunoglobulina-romania-cerut-ajutorul-ue-si-nato/