Ciocolată de casă marca Joiţa de Giurgiu. Fără zahăr

by aida | octombrie 6, 2017 10:52 am

Ciocolată de casă marca joiţa de Giurgiu. Fără zahăr. Da. Ciocolată. Calupuri de ciocolată. O vitrină plină. Aici, la târg, în Herastrău. A fost Târgul Bucureştiului. A fost. Dar eu am rămas cu imaginea ciocolatei. Calupuri de ciocolată.

Cofetarii din Joiţa

La tejghea e un tinerel pe care îl întreb de unde vine. Din Giurgiu, zice. Se referă la judeţ. Comuna Joiţa. N-am auzit până acum de localitatea asta. M-am uitat mai târziu pe hartă şi am văzut că e aproape de Bucureşti, în partea de nord-vest a oraşului.

Andrei, se prezintă băiatul. Nu-mi pot lua ochii de la cărămizile de ciocolată. Chiar cărămizi. Ciocolată de casă. Mai multe feluri. Cu mentă, cafea, nucă, alune, afine, merişor, ghimbir. Napolitană. E şi aşa ceva.

Un alt destin al merelor [1]

Fără zahăr. Aşa sunt produsele astea. Toate. Andrei îmi zice despre unchiul său, Aurel Griguţă. El e stăpânul tuturor ingredientelor. Şi al metodelor de preparare. A fost bucătar la viaţa lui. Nu e aici, la târg, din păcate. L-aş fi întrebat mai multe. Şi sigur ar fi avut ce povesti. Eu vă spun acum doar ce ştiu de la nepot.

Se foloseşte, în schimbul zahărului, fructoza extrasă din mere. Au ei un vecin în sat care face plăcinte. Dacă n-au ajuns în plăcinte, merele îşi reorientează destinul în ciocolatiu.

Şi pentru diabetici

Ce mai folosiţi pentru ciocolata voastră de casă? Cacao în proporţie de până la 70%. “E singura bază solidă”. Tânărul vorbeşte repede şi fără cuvinte multe. Stăpâneşte procedurile de fabricaţie. O afacere de familie, în esenţă, pornită în 2013, aflu în continuare.

Pe etichete văd că scrie mare “fără zahăr”. Să vadă toată lumea. E principala informaţie despre produs. Asta înseamnă că e bună şi pentru diabetici, adaugă interlocutorul meu. Cacao, unt de cacao, lapte praf şi fructoză. Constituie baza. Tot la etichete mă refer. Ce scrie pe ele.

Unchiul din Maramureş

Andrei mai zice despre unchiul lui ca e de loc din Maramureş. Viaţa l-a adus tocmai în sudul ţării. Ale existenţei valuri, nu-i aşa?

Aveţi toate cele necesare pentru fabricarea ciocolatei? Mă refer la un întreg ansamblu. Băiatul înţelege imediat şi-mi enumeră laboratorul, camera de fierbere, alta pentru răcire, depozitul.

Aproape o zi întreagă munceşti pentru o şarjă. Trecută prin toate procedurile. Prin toate camerele acelea de care v-am zis deja.

Pe la târguri

Şi de vândut, pe unde? Uite, ca acum, la târg. Umblă prin tată ţara. Pe la zilele oraşelor. Unde se strânge lume multă. Andrei îşi invită potenţialii clienţi, de cum îi vede că se apropie de vitrina lui, să guste.

E prea devreme pentru planuri. Un magazin propriu ar fi ceva. Rămâne de văzut ce vor zice românii după degustare. Fabricanţii ciocolatei din Joiţa de Giurgiu au ieşit pe piaţă cu un produs care, zic ei, nu se prea găsea. Adică fără zahăr. Fac poze. Calupurilor.

 

 

 

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.stiriutile.ro/wp-content/uploads/2017/10/ciocolata-1.jpg

Source URL: https://www.stiriutile.ro/ciocolata-de-casa-marca-joita-de-giurgiu-fara-zahar/