Ce solicită profesorii şi elevii pentru segmentul Educaţie în anul 2018

Ce solicită profesorii şi elevii pentru segmentul Educaţie în anul 2018
14 decembrie 2017 Printează articolul

Ce solicită profesorii şi elevii pentru segmentul Educaţie în anul 2018 este mai mult decât firesc. Şi spunem asta având în vedere prevederile legale. Alianța pentru Educație de Calitate solicită preşedintelui României, Parlamentului şi Guvernului ca sistemul de învăţământ să beneficieze în următorul an de cel puţin 3% din Produsul Intern Brut. Este un element care, deşi prevăzut în legislaţia noastră, nu se respectă de foarte mulţi ani încoace. Ca atare, subfinanţarea acestui domeniu se vede atât în infrastructura de profil, rămasă mult în urmă, cât şi în salarizarea slabă a cadrelor didactice.

Alianța pentru Educație de Calitate este formată din Asociația Elevilor din Constanța, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională a Sindicatelor „Alma Mater”. Această structură a trimis o scrisoare deschiză tuturor factorilor decidenţi ai statului.

Printre codaşii Europei

Demersul e făcut în condiţiile în care România se află printre codaşele Europei în privinţa finanţării Educaţiei, cu mai puţin de 3% din PIB, în timp ce în multe state nivelul trece cu mult de 5%.

“Suntem de părere că un procent de mai puțin de 3% din Produsul Intern Brut alocat pentru educație este insuficient pentru dezideratul nostru, pe care sperăm că îl împărtășiți, ca elevii să beneficieze de educație incluzivă și de calitate. Menționăm că, din punct de vedere statistic, România se afla cu mult sub media europeană de 5,4% din PIB și chiar mai jos decât media Europei de Est, de 4,7%. Deși susținem inițiativele luate în vederea digitalizării, considerăm că distribuirea banilor ar trebui să fie prioritizată, pentru ca și resursele educaționale deschise, cât și infrastructura școlilor să fie în linie cu cerințele actuale ale secolului”, se arată în acest document.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu