Avertizare de caniculă.  “Lucifer” ne mai coace câteva zile

by stiriAdmin | august 5, 2017 2:40 pm

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că nu scăpăm de caniculă şi “Lucifer” ne mai coace câteva zile. Şi ne va perpeli şi noaptea, pentru că în destule judeţe vom avea parte de nopţi tropicale, adică minima nu va coborî sub 22…25 de grade Celsius.  Totuşi, se va vedea o uşoară slăbire a acestui val saharian de căldură, pe care italienii l-au nimit “Lucifer”. Astfel, se restrânge aria codului roşu, acesta urmând să mai afecteze doar două judeţe, anume Mehedinţi şi Dolj. Celelalte zece judeţe care au fost astăzi sub cod roşu, intră de mâine, 6 august 2017, sub incidenţa codului portocaliu sau galben. De asemenea, câteva judeţe din nordul ţării vor scăpa de codul portocaliu de caniculă. Dar, imediat după caniculă, deasupra câtorva judeţe din nord se vor abate ploile şi vijeliile.

[1]Cod roşu

Duminică (6 august), valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În județele Mehedinți și Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…41 de grade.

[2]Cod portocaliu

În Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei, precum și în nordul și estul Olteniei și în sudul Crișanei temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Codul portocaliu va fi valabil în 29 de judeţe şi Capitala, anume în Iaşi, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Sibiu, Mureş, Alba, Cluj, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş Severin, Covasna.

[3]Cod galben

În nord-vestul și nordul țării și local în zonele de munte, disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade. Codul galben va fi valabil în Suceava, Botoşani, Neamţ, Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Satu Mare şi Bihor.

În a doua parte a zilei de duminică (6 august) și în noaptea de duminică spre luni      (6/7 august) vor fi averse torențiale, însoțite de frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii, în special la munte, în nord-vestul și nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni (7 august) mai ales în jumătatea de nord.

Vremea caniculară se va menține și pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

 

 

 

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.stiriutile.ro/wp-content/uploads/2017/06/rosu.gif
  2. [Image]: https://www.stiriutile.ro/wp-content/uploads/2017/08/portocaliu-1.gif
  3. [Image]: https://www.stiriutile.ro/wp-content/uploads/2017/08/galben-1.gif

Source URL: https://www.stiriutile.ro/avertizare-de-canicula-lucifer-ne-mai-coace-cateva-zile/