Atenţie la mesaje. Spam umanitar pe reţelele de socializare

by stiriAdmin | septembrie 7, 2017 10:48 pm

Când vedeţi mesaje trebuie să fiţi destul de atenţi, unele fiind doar spam umanitar pe reţelele de socializare. Un mesaj aşa-zis umanitar a circulat azi pe reţelele de socializare. Era solicitat sânge pentru  fetiţă de 11 ani internată în spital, a cărei viaţă depinde de donatorii de sânge, din grupa AB pozitiv.

Numai că adevărul e cu totul altul. Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti a confirmat că e vorba de o ştire din anul 2009 despre o fetiţă care acum are 19 ani şi e bine sănătoasă, deşi, e drept, a avut probleme care, din fericire, au fost depăşite. Mulţi dintre cei care au căzut victime acestui spam spun totuşi că nu e normal ceea ce se întâmplă şi că există riscul ca data viitoare, când va fi cu adevărat nevoie de ajutorarea unui om, puţini să mai reacţioneze, întrebându-se dacă nu cumva este vorba de o altă făcătură.

Falsul mesaj

„Dă şi tu sfoară în ţara după grupa AB pozitiv. Dacă cineva e dispus să doneze sânge…pentru o fetiţă cu aplazie medulară … Este la spitalul Fundeni (Bucureşti) , secţia de Pediatrie, are 11 ani, se numeşte T. A. M. şi până la operaţie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Măcar dă mai departe!!! Nu-i greu!!! (un simplu forward ajută o viaţă de îngeraş)”, aşa suna mesajul distribuit pe reţeaua de socializare Facebook.

Nu am dat numele complet al fetei, pentru că nu dorim să-i creem probleme. Oricum numele îi apare în acest spam fără acordul ei.

Evident că mulţi oameni de bună credinţă, crezând că e vorba de un caz de viaţă şi de marte, au reacţinat imediat. Unii au dat telefoane la Spitalul Fundeni, dorind să ştie amănunte, Medicii de acolo au infirmat situaţia.

Mesaj oficial

„Apreciem disponibilitatea voastră de a da o mână de ajutor în cazul semnălarii unui caz care necesită transfuzie de sânge în spital. De data această, însă, vă dăm o veste bună: mesajul este din anul 2009, A are 19 ani, este bine, ultima internare a avut-o în februarie 2017, iar noi îi dorim mulţi ani sănătoşi şi fericiţi! Iar pe voi vă aşteptăm la centru să donaţi şi să salvaţi, pentru că mereu există o mamă, un unchi sau o prietenă care au nevoie de noi”, este mesajul pe care Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti l-a postat pe propria pagină de socializare.

Ce e de făcut?

După întâmplarea de azi, care din păcate nu e singulară, iese în evidenţă faptul că reţelele de socializare, nu numai de la noi din ţară, ci de oriunde, sunt terenul pe care circulă mesaje ce pot să creeze confuzie sau, mai grav, să manipuleze opinia publică. Întrebarea e dacă asemenea situaţii pot fi evitate. Şi mai ales cum anume. Ar fi prea puţin dacă ne-am limita să constatăm că un lucru bun, în speţă scializarea pe net, care deschide porţi nelimitate, are şi dezavantajele ei, prin apariţia manipulatorilor.

 

 

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/atentie-la-mesaje-spam-umanitar-pe-retelele-de-socializare/