Unde și în ce interval se declară nou-născutul

Unde și în ce interval se declară nou-născutul
29 ianuarie 2016 Printează articolul

Înregistrarea naşterii bebelușului se face la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, în baza declaraţiei verbale. De exemplu, dacă bebelușul a venit pe lume la Spitalul Elias (spital care funcționează pe raza Sectorului 1 din București), înregistrarea nașterii acestuia se va face la Direcția Publică de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă a Sectorului 1.
În cât timp
Termenul pentru declararea şi înregistrarea naşterii copilului este diferit, în funcție de situația în cauză, anume:
• 15 zile de la data naşterii, pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă;
• 3 zile de la data naşterii, pentru copilul născut mort;
• 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu dar decedat în cadrul termenului de 15 zile.;
• 30 de zile pentru copilul cu vârsta de până la un an, găsit sau părăsit de mamă în maternitate/unităţi sanitare.
Dacă declaraţia a fost făcută după expirarea termenelor prevăzute de lege, dar în interval de un an de la data naşterii, înregistrarea naşterii se face cu aprobarea primarului, respectiv a şefului misiunii diplomatice sau a oficiului consular de carieră şi se va menţiona motivul întârzierii.
Dacă declaraţia a fost făcută după trecerea unui an de la data naşterii, actul de naştere se întocmeşte în baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, privind încuviinţarea înregistrării tardive, care trebuie să conţină toate datele necesare înregistrării.

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu