Un alt magazin SocialXChange. Secretomania autorităţilor Sectorului 6

by Aida Dănăilă | februarie 15, 2019 3:06 pm

Un alt magazin SocialXChange s-a deschis în Bucureşti, dar secretomania autorităţilor Sectorului 6 este aceeaşi. Dar, s-o luăm cu începutul.

Al doilea magazin SocialXChange

Rezumând, SocialXChange este un tip de magazin în care poţi obţine mâncare, îmbrăcăminte şi alte bunuri contra muncă în folosul comunităţii.

“Astfel, pentru cei dispuşi să muncească în schimbul unui ajutor binevenit, magazinul SocialXChange din Sectorul 6 a devenit o a doua casă. Persoanele cu venituri modeste au şansa de a intra în posesia unor bunuri de strictă necesitate, prestând activităţi de muncă în folosul comunităţii. Şi cum un asemenea magazin a fost foarte bine primit, edilul Sectorului 6 a susţinut deschiderea unui al doilea magazin SocialXChange.”, se spune într-un comunicat al Primăriei Sectorului 6. Al doilea magazin SocialXChange s-a deschis în Drumul Taberei, primul magazin caritabil fiind în Crângași.

Cum funcţionează magazinele SocialXChange 

SocialXChange funcţionează după principii foarte clare. Nu  implică bani, ci doar puncte. Concret, donatorii (persoane fizice sau juridice) pot oferi produse alimentare, produse igienico-sanitare, rechizite, mobilier, electrocasnice, jucării sau haine. În schimbul produselor oferite, donatorii primesc puncte.  Un punct valorează doi lei. Cu ajutorul acestor puncte, generozitatea donatorilor este răsplătită prin intermediul mai multor servicii pe care DGASPC Sector 6 le poate oferi.

Ce primesc donatorii?

Serviciile oferite donatorilor, în funcție de valoarea produselor pe care le-au adus la magazinul caritabil SocialXChange, deci a punctelor primite, sunt diverse.

Concret, iată cam ce pot alege donatorii:

“Anul 2019 a debutat cu un număr record de donatori, astfel încât a ajuns la un total de 2.500, ceea ce arată că proiectul SocialXChange este unul de viitor.”, se mai spune în comunicat.

Ce primesc asistaţii? 

Eh, o întrebare la care răspunsul este ceva mai greu de dat, autorităţile neoferind informaţii clare.

“Bătrâni, familii sărace sau cu mulţi copii, oameni care şi-au pierdut locul de muncă, dar nu şi speranţa, te aşteaptă să te alături acestei mari familii bazate pe încredere şi responsabilitate.

Pentru informaţii suplimentare, puteți accesa site-ul magazinului https://www.socialxchange.ro[1].”, se spune într-un comunicat al Primăriei Sectorului 6.

Şi cum voiam să aflăm mai multe, am accesat site-ul. Am sperat că vom găsi şi pentru asistaţi o evaluare a muncii lor, pe modelul serviciilor oferite donatorilor şi care sunt cuantificate clar în puncte. Adică ştii ce poţi alege pentru ceea ce ai donat. Firesc era să fie la fel şi de partea cealaltă. De exemplu, 30 de minute de greblat este egal cu X puncte, 30 de minute de mătura este egal cu Y puncte etc. Degeaba! Tot nu am aflat cine ştie ce, ci doar aceleaşi generalităţi şi cităm:

“De cealaltă parte, beneficiarii nu pot intra în posesia donațiilor fără să ofere ceva comunității. Ei trebuie să muncească pentru fiecare produs în parte. Activitățile prestate de asistații sociali sunt în funcție de necesitățile comunității iar la final se primesc puncte. Prin intermediul lor, beneficiarii pot achiziționa produsele din magazinul caritabil SocialXchange, donate de cetățeni.”

Secretomania autorităţilor 

Am încercat să aflăm mai multe informaţii, de genul câtă muncă trebuie prestată pentru a primi, de exemplu, alimente. Am sunat la magazinul SocialXchange din Crângaşi, deci primul magazin deschis şi care are deja ceva vechime. La celălalt capăt al firului ne-a răspuns o doamnă care ni l-a dat la telefon pe şeful magazinului. Când m-am prezentat, şeful magazinului a fost încântat că site-ul nostru vrea să popularizeze informaţia privind magazinele SocialXchange, dar nu ne-a oferit şi informaţiile de care aveam noi nevoie, adică ce trebuie să facă o persoană aflată în nevoie pentru a primi alimente sau îmbrăcăminte. Politeţea şefului de magazin nu ne-a ajutat, fiind direcţionaţi către Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6, pentru a primi acordul de a ne oferi informaţii. Evident, la telefonul care ni s-a dat nu a răspuns nimeni. Apoi, am sunat la alte telefoane, unele greşit trecute pe site-ul Primăriei Sectorului 6, alte ocolişuri şi, în final, nimic!

Am sunat la al doilea magazin SocialXchange deschis, cel din Drumul Taberei, şi, prezentându-mă drept o persoană în nevoie am întrebat cum pot obţine alimente sau îmbrăcăminte, ce şi câtă muncă trebuie să prestez în folosul comunităţii.

Aceeaşi birocraţie!

În final, m-am lămurit! Oarecum! Aceeaşi birocraţie!

În primul rând, o persoană aflată în nevoie trebuie să meargă la Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6 pentru a fi luată în evidenţă. Dar aceasta doar dacă are domiciliul în Sectorul 6. Ulterior, se va stabili ce ajutor i se poate oferi persoanei asistate, adică unde şi cât va trebui să lucreze. Curioasă este secretomania autorităţilor locale, mai ales că nu li s-a cerut nimic. Doar informaţii complete despre un alt fel de magazin! Zic şi eu! Să fie chiar aşa de greu să stabileşti că o zi de muncă în folosul comunităţii valorează 100 de puncte, de exemplu?

Că altfel, cine ştie, munceşti o zi pentru o pâine şi un iaurt. Şi dacă e aşa, atunci îşi cauţi ceva de muncă “la negru”, că e mai profitabil şi se poartă la tot pasul.

“Această convorbire poate fi înregistrată…”

Dacă tot trebuie întrebaţi şefii pentru orice fleac sau să-şi dea aceştia acordul, propun să monteze şi la primării aberantele linii telefonice cu mesajul înregistrat pe robot. Oricum, toate multinaţionalele se ascund în spatele mesajelor înregistrate pe robot şi demenţa cu “această convorbire poate fi înregistrată… bla, bla, bla”. Deja ne-am transformat într-un popor care la muncă nu mai avem curajul să deschidem gura dacă nu ne dă şeful ok-ul. Facem gălăgie doar pe facebook, să ne vadă prietenii ce tari suntem. Altfel, la muncă, “ciocul mic şi joc de glezne”, că altfel ne dau afară.

Nici pe timpul comuniştilor nu era atâta secretomanie! Zău aşa!

 


 

 

Endnotes:
  1. https://www.socialxchange.ro: https://www.socialxchange.ro/

Source URL: https://www.stiriutile.ro/un-alt-magazin-socialxchange-secretomania-autoritatilor-sectorului-6/