Ţara cu cel mai mare exod al populaţiei din ultimii 30 de ani

Ţara cu cel mai mare exod al populaţiei din ultimii 30 de ani
11 martie 2019 Printează articolul

O îndrăgită şi frumoasă ţară din Europa se confruntă cu cel mai mare exod al populaţiei din ultimii 30 de ani. Este vorba de Italia, unde a apărut cel mai mare exod al populației din ultimele trei decenii. În paralel cu exodul populaţiei, peninsula se confruntă şi cu scăderea dramatică a natalităţii, numărul de nou-născuți fiind, anul trecut, cel mai mic din ultimul secol, după cum scrie Financial Times.

“Problema demografică pune și mai multă presiune pe cea de-a treia economie a zonei euro, care se confruntă cu grave probleme financiare și care a intrat în recesiune la finalul anului trecut.

Statisticile oficiale arată că populația Italiei s-a redus cu 90.000 de persoane anul trecut, al patrulea an consecutiv de declin, până la un număr care depășește cu puțin 60 de milioane de persoane.”, mai scrie publicaţia.

Exodul, în creştere în fiecare an

În 2018, în jur de 160.000 de italieni au părăsit țara, fiind cel mai semnificativ număr înregistrat din 1981 până acum, cu trei procente mai mult decât în 2017.

Numărul oficial este posibil însă să fie mai mare, având în vedere că mulți dintre italienii care au păsăsit ţara evită să se înregistreze ca emigranți, pentru a nu pierde asigurarea medicală și alte drepturi sociale. Şi mai dramatic este faptul că părăsesc Italia tinerii, majoritatea cu studii superioare şi specializaţi. Un fenomen care nouă, românilor, ne este foarte cunoscut.

“Aproximativ două milioane de italieni tineri – majoritatea cu studii superioare și specializați, au părăsit țara începând cu 2008. Pentru o țară care deja se confrunta cu o problemă demografică este o problemă majoră, iar economia ar putea fi lovită din plin de pierderea de capital uman”, a explicat Nicola Nobile,  economist la Oxford Economics, referitor la cel mai mare exod al populaţiei din Italia.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu