Studenții sibieni au serbat anticipat Paştele

by stiriAdmin | aprilie 21, 2016 7:43 pm

Cum de Paşte, care anul acesta pică de 1 mai şi coincide chiar cu faimoasele petreceri ale tinerilor, la Mare, toată lumea merge acasă, studenţii sibieni au serbat anticipat Paştele.
Astfel, câteva sute de studenți români și străini din căminele Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au sărbătorit Pastele cu o săptămână mai devreme, în cadrul evenimentului ”Lumina Învierii ajunge în cămine”.
Cu toate ingredientele la dispoziţie asigurate de ULBS, studenții și personalul din cămine au pus mâna la treabă şi s-au apucat să înroşească ouăle, să frământe cozonaci şi să coacă gogoşi.

Fetele, în mijlocul pregătirilor

Studenții sibieni au serbat anticipat Paştele[1]

Deşi fetele au fost ”nucleul dur” al gospodinelor, câțiva băieți au acceptat provocarea de a pregăti sărbătoarea alături de colegele lor, deci au trecut la bucătărie. Pe lângă vopsitul ouălor cu vopselurile speciale, unele studente au preferat să adopte metode mai vechi, tradiţionale, ingredientele de bază fiind culorile obţinute natural din diverse plante.
”Rețeta după care am înroșit ouăle este una tradițională, pe care o știu de la bunica. Mai întâi am fost în parc și am adunat frunze pentru a orna ouăle. Apoi, am pus ouăle la fiert în apă cu puțin oțet, le-am lăsat 15-20 de minute, după care le-am scos și, așa fierbinți, le-am pus frunzele, le-am prins într-un ciorap și le-am băgat în vopseaua obținută din frunze de ceapă roșie”, a explicat Iuliana Rof, studentă la Jurnalism și Comunicare.
După ce au prins culoare, a urmat lustruitul. Și cum la unele ouă totul a fost în ton tradițional, deci nici pomeneală de vopseluri din comerţ, şi luciul ouălor vopsite natural a fost la fel de tradiţional. În locul împământenitului ulei cu care se şterg ouăle după colorare pentru a le da strălucire, unele fete au dat luciu ouălor folosind o bucată de ”slană”. Mai ales că, mai toţi elevii sau studenţii căminişti au prin frigider o bucată de slănină, tovarăşa de nădejde atunci când te apucă foamea mai spre miezul nopţii.

Mirosul cozonacilor calzi i-a trezit şi pe băieţi

Dacă în timpul cât s-au pregătit bunătăţurile băieţii nu prea au fost de văzut prin bucătării, imediat ce mirosul îmbietor al gogoşilor şi cozonacilor a umplut holurile, şi-au făcut apariţia şi studenţii, care au coborât din camere.
”Ne bucurăm de aceste inițiative ale conducerii, pentru că reprezintă un prilej în care ne adunăm, socializăm și ne distrăm împreună. Altfel, chiar dacă stăm în același cămin, cam fiecare are preocupările lui. În plus, este frumos pentru că aceste acțiuni sunt organizate înaintea unor sărbători importante și așa avem și noi posibilitatea de a intra mai bine în atmosferă”, spune Andreea Ștefan.

Cântece și povești de la studenții teologi

Pentru a înțelege mai bine semnificația Sărbătorii Paștelui și a obiceiului de a înroși ouă, un grup de studenți de la Facultatea de Teologie a venit pentru a le explica colegilor de la celelalte facultăți, rădăcinile acestor tradiții. La final, au cântat „Hristos a Înviat!” atât în limba română, cât și în latină.

Străinii, cei mai entuziasmați

Studenții sibieni au serbat anticipat Paştele[2]

Pentru unii dintre studenții veniți la ULBS prin intermediul programelor ERASMUS + sau profesorii chinezi din cadrul Institutului Confucius, participarea la acest eveniment a reprezentat o premieră şi o adevărată bucurie.
”Este pentru prima dată când particip la o astfel de sărbătoare, pentru că noi, în China, nu sărbătorim Paștele. E fascinantă toată această tradiție pe care o aveți”, a spus Zhong Ruo, profesoară venită din China pentru a preda chineză la ULBS.

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.stiriutile.ro/wp-content/uploads/2016/04/pastele-in-caminele-ULBS-2.jpg
  2. [Image]: https://www.stiriutile.ro/wp-content/uploads/2016/04/pastele-in-caminele-ULBS-4-1.jpg

Source URL: https://www.stiriutile.ro/studentii-sibieni-au-serbat-anticipat-pastele/