Strigătul disperat al românilor din Ucraina

Strigătul disperat al românilor din Ucraina
15 septembrie 2017 Printează articolul

În contextul noii Legi a Educaţiei adoptată la Kiev, românii din Ucraina îşi strigă disperarea pentru apărarea identităţii naţionale.

Reprezentanţii asociaţiilor româneşti din regiunea Odesa au adresat preşedintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare în care solicită ca şeful admininistraţiei de la Bucureşti să intervină pe lângă forurile internaţionale cu scopul apărării drepturilor comunităţilor istorice româneşti din Ucraina.

Acest apel vine în contextul în care Parlamentul Ucrainei a adoptat recent noua Lege a Educaţiei care, în esenţă, restrânge dreptul minorităţilor din această ţară, deci şi al minorităţii româneşti, de a învăţa în limba maternă.

Trebuie spus că, anterior, şi comunităţile româneşti din regiunea Cernăuţi au făcut un apel similar către România şi comunitatea internaţională.

Conţinutul scrisorii

Redăm mai jos această scrisoare a românilor din regiunea Odesa, publicată ieri pe portalul www.tocpress.info, un site dedicat ştirilor care oglindesc viaţa şi activitatea tuturor comunităţilor româneşti din Ucraina.

 

Excelența Voastră,

În numele asociațiilor românești din regiunea Odesa, Ucraina, ne adresăm Statului Român cu solicitarea să interveniți, pe plan internațional și bilateral, în apărarea comunităților istorice românești din Ucraina, puse la ultima și cea mai grea încercare din istoria noastră milenară în Maramureșul Istoric, Nordul Bucovinei, ținutul Herța, Nordul și Sudul Basarabiei.

Ne adresăm cu speranța că ne puteți apăra, în calitate de președinte al Patriei noastre istorice, în fața pericolului de deznaționalizare totală a învățământului românesc din Ucraina, prin noua lege a învățământului, adoptată de legislativul de la Kiev la 5 septembrie 2017, și care urmează să fie promulgată de președintele Petro Poroșenko în perioada următoare.

În acest sens, susținem în totalitate și ne alăturăm demersurilor confraților noștri din regiunea Cernăuți – reprezentanții mediului asociativ românesc și a cadrelor didactice de limbă română din toată Ucraina, inclusiv scrisorii adresate Excelenței Voastre la 05.09.2017, rugându-vă să solicitați Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, retrimiterea în Rada Supremă a legii adoptate, pentru modificarea articolului 7, în sensul aducerii acestuia în concordanță cu prevederile constituționale și angajamentele internaționale.

Fără a intra în detaliile adoptării actului legislativ în cauză de către parlamentul ucrainean și în profunda neconstitualitate a acestuia și necorespunderea tratatelor și convențiilor internaționale la care Ucraina este parte, considerăm a fi de maximă importanță pentru perioada imediat următoare convocarea la Cernăuți a Congresului cadrelor didactice de limbă română și reprezentanților instituțiilor școlare cu predare în limba română din Ucraina. În acest sens, pentru buna organizare a acestui eveniment reprezentativ de importanță majoră și de maximă actualitate pentru rețeaua celor 116 instituții școlare cu predare în limba română și mixte româno-ucrainene din regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odesa avem nevoie de sprijinul indispensabil al statului român, prin instituțiile abilitate cu sprijinul comunităților românești din afara granițelor actuale ale Țării. Acțiunea necesită maximă urgență organizatorică, iar la finalul lucrărilor congresului școlile românești din Ucraina trebuie să fie reprezentate de un for, o organizație a acestora, capabilă să facă față deficiențelor de abordare a învățământului în limba română din partea autorităților ucrainene. Menționăm că fără sprijinul statului român acest eveniment nu poate fi organizat în timp scurt, iar pe viitor, în condițiile intrării în vigoare a noii legi pur și simplu nu își va mai avea rostul și va cădea în desuetudine.

Nu în ultimul rând insistăm să luați atitudine față de practicile comuniste folosite în continuare de actuala guvernare de la Kiev, în primul rând ca instrument de divizare și deznaționalizare a învățământului românesc din Ucraina, prin impunerea denumirii de limbă „moldovenească” în școlile cu predare în limba română din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa. Mișelește, autoritățile ucrainene au revenit la această practică de sorginte stalinistă imediat după semnarea Tratatului de bună vecinătate româno-ucrainean din 1997, iar până la momentul de față Bucureștiul nu ne-a susținut și nici măcar n-a reacționat la numeroasele noastre demersuri de revenire la normalitate – la aceeași programă școlară pentru școlile cu predare în limba română în toate cele trei regiuni din Ucraina, existentă în perioada anilor 1989-1998. Vă rugăm să dați prioritate acestui subiect și să-l înscrieți pe agenda discuțiilor din perioada următoare cu președintele Poroșenko.

Pe lângă multitudinea de probleme care necesită atitudine și sprijin urgent din partea României, vă rugăm să atrageți atenție primordială celor enunțate mai sus. Avem încrederea, că Țara nu ne va abandona, și nu vom mai fi monedă de schimb în marile jocuri de putere peste arealul nostru străvechi, românesc”.

Scrisoarea este semnată de Zinaida Pinteac. profesor eminent al învățământului public din Ucraina, președintă a Filialei raionale Sărata a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina, Maria Popescu, profesor eminent al învățământului public din Ucraina, membru fondator al Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Victor Popescu, director artistic al Ansamblului Folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Bunru/Utkonosovka, raionul Ismail, Nicolae Moşu, președinte al Asociației Național-Culturale „Valul lui Traian” a Românilor din raionul Tatarbunar, Petru Șchiopu, președinte al Filialei regionale Odesa a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina.

Câteva precizări

Noua Lege a Educaţiei, adoptată de Parlamentul de la Kiev, care urmează să ajungă la promulgare pe masa preşedintelui Ucrainei, prevede în esenţă că predarea lecţiilor în limba maternă va fi posibilă numai în clasele primare, în timp ce în licee şi facultăţi cursurile predate până acum în limba minorităţilor vor fi înlocuite cu cele în limba ucraineană.

Sursa foto: http://info-suceava.com
  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu