Solvit. Telverde pentru românii ale căror drepturi le-au fost încălcate de instituţii UE

by aida | august 16, 2017 1:56 am

Solvit este o linie telefonică pe care românii o vor putea folosi, în sistem Telverde, pentru a reclama instituţiile din alte ţări europene care le-au încălcat drepturile.

Anunţul privind înfiinţarea acestei linii telefonice speciale a fost făcut în ziua de 16 august de către ministrul delegat pentru Afaceri Externe, Victor Negrescu. Data de 16 august 2017 este şi momentul în care acest sistem a intrat în funcţiune. Astfel, numărul de telefon 0800 672 507 va putea fi apelat în mod gratuit de persoanele fizice şi juridice.

De precizat că linia telefonică Solvit funcţionează în cadrul Comitetului de coordonare a Sistemului Naţional de gestionare a afacerilor europene.

Explicaţii oficiale

„Prin lansarea acestei linii telefonice gratuite ne dorim să arătăm că cetăţenii români sunt protejaţi şi că reacţionăm atunci când există orice semnal că ei sunt trataţi incorect. Telverde-Solvit vine în întâmpinarea persoanelor fizice şi juridice ale căror drepturi dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene au fost încălcate într-un alt stat membru”, a declarat Victor Negrescu.

Atunci când apar probleme între cetăţeni şi întreprinderi sau cetăţeni şi instituţii, vorbind de chestiuni transfrontaliere, Solvit va juca rolul de a intermedia problemele, în situaţia în care legislaţia europeană este necorespunzător aplicată.
„Solvit le reaminteşte autorităţilor în cauză care sunt drepturile încălcate şi colaborează cu acestea pentru a rezolva problema. În sfera de competenţe Solvit intră recunoaşterea calificărilor profesionale şi a diplomelor în alte state membre, calcularea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj, înmatricularea autovehiculelor şi permisele de conducere, obţinerea permiselor de şedere, accesul la educaţie sau circulaţia capitalurilor şi rambursările de TVA”, a explicat ministrul sfera de influenţă a noului sistem creat pentru protejarea drepturilor românilor.

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/solvit-telverde-pentru-romanii-ale-caror-drepturi-le-au-fost-incalcate-de-institutii-ue/