Schimbare. Institutul “Cantacuzino” îmbracă uniformă militară

Schimbare. Institutul “Cantacuzino” îmbracă uniformă militară
10 ianuarie 2018 Printează articolul

Trecut încă de la finele anului 2017 în administrarea Ministerului Apărării, avem de-a face cu o schimbare notabilă, anume  că Institutul “Cantacuzino” îmbracă uniformă militară. Institutul „Cantacuzino” aşteaptă acum primele măsuri pentru revigorarea unei instituţii considerată de interes strategic pentru România, în ceea ce priveşte producţia vaccinurilor.

Planurile oficialităţilor

Pentru început, aşa cum a anunţat ministrul Apărării, Mihai Fifor, va fi organizat un concurs pentru ocuparea a 200 de posturi, dintre care 50 în sfera cercetării, iar restul pentru liniile de producţie.

În acelaşi timp, ministerul de resort caută un loc în care să fie construite noi hale pentru producerea vaccinurilor.

Nu în ultimul rând, se doreşte încurajarea elitelor cercetării româneşti din domeniul vaccinurilor să lucreze în acest institut. Aşa cum remarcă ministrul, marea problemă a acestei structuri a fost în anii din urmă legată în special de plecarea în străinătate a unor cercetători de elită.

Lucrurile par să capete un nou contur, iar autorităţile susţin că în cel mult doi ani de acum încolo Institutul “Cantacuzino” va fi capabil să producă din nou vaccinul antigripal.

Peste 1.000 de angajaţi

Asta, în condiţiile în care se doreşte ca institutul să îşi completeze necesarul de personal, urmând ca aici să lucreze peste 1.000 de oameni, atât în partea de cercetare, cât şi în producţie.

„Avem o schemă de personal pe care noi am aprobat-o, în jurul numărului de 1075 de funcţii şi anul acesta vom porni cu un Memorandum pe care o să îl ducem în Guvern cu 200 de funcţii pe care dorim să le scoatem la concurs pentru a putea să facem angajări la Institutul Cantacuzino. Aceste 200 de posturi sunt defalcate pe specialităţi şi pe nevoile pe care le are institutul în momentul de faţă. Nu mă refer doar la personal care să lucreze în linia de producţia a institutului, dar mă refer cu precădere la specialişti”, este declaraţia dată azi de ministrul Apărării în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc chiar la sediul institutului.

E nevoie de răbdare

Oficialul consideră că lucrurile pot fi îndreptate, dar va fi nevoie de timp, pentru că un cercetător nu se formează peste noapte.

„Cred că că cea mai mare problemă pe care o are această instituţie în momentul de faţă, problema care a dus la un moment dat la încetarea producţie de vaccin, este faptul că foarte mulţi dintre specialiştii Institutului Cantacuzino au ales să plece din această instituţie ori lucrul acesta este, dacă vreţi, cel mai sensibil lucru cu care ne confruntăm. Nu este uşor să formezi un cercetător în domeniul acesta. Nu este uşor să formezi un specialist în domeniul acesta şi cu atât mai puţin nu este uşor să îl atragi să revină în sistemul acesta de cercetare”, consider ministrul.

Noi spaţii pentru producţie

Producţia de vaccinuri va avea nevoie nu numai de oameni competenţi, cât şi de o infrastructură care să permită dezvoltarea acestui domeniu.

„Vom începe să lucrăm pe producţie experimentală. Dorim ca aici pe linie să putem să formăm viitorii specialişti pentru producţia pe care o lansăm într-o facilitate nouă. Suntem în faza în care identificăm un teren din patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale acolo unde să facem o hală de producţie nouă pentru ce înseamnă linie de producţie de vaccin. Vom relansa producţia de vaccin antigripal, vom relansa BCG-ul şi totodată dorim să revenim la branduri cunoscute al Institutului Cantacuzino”, a conchis ministrul Apărării.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu