„Românii și Marele Război”: Program românesc la National Army Museum 

„Românii și Marele Război”: Program românesc la National Army Museum 
13 iunie 2018 Printează articolul

Sub deviza „Românii și Marele Război” ICR Londra organizează în parteneriat un program românesc la National Army Museum. Celebrul muzeu londonez National Army Museum va găzdui, la propunerea și în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra, un program de evenimente (expoziție+conferință+spectacol) menite să celebreze Centenarul Marii Uniri.

O lună de expoziţii, conferinţe şi spectacole la National Army Museum

Intitulat „Românii și Marele Război”, proiectul se va desfășura timp de o lună, între 15 iunie și 15 iulie, și este realizat în parteneriat cu Ambasada României la Londra,  Muzeul Naţional de Istorie a României și Biroul Ataşatului Apărării la Londra.

Programul românesc va debuta, în data de 15 iunie, cu o conferință susținută de unul dintre cei mai importanţi istorici militari români, generalul Mihail E. Ionescu. Profesorul Ionescu va discuta despre participarea României la Primul Război Mondial şi va accentua aspecte ale relațiilor româno-britanice în această conflagrație, ale alianţei dintre cele două state în acest context, referindu-se şi la aspecte ce ţin de finalul războiului şi Marea Unire.

Cartea de vizită a profesorului Ionescu este impresionantă. Mihail E. Ionescu este profesor universitar şi conducător de doctorat în domeniul Ştiinţe Politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), general-maior  în rezervă şi director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării.

Tot din data de 15 iunie, publicul britanic va putea vizita, timp de o lună, expoziția „Românii și Marele Război” – 23 de panouri ce conţin fotografii şi explicaţii privind parcursul ţării noastre în Primul Război Mondial, la care se adaugă uniforme, realizate cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a României.

“Războiul Reginei”

Inaugurarea oficială a expoziţiei va avea loc în data de 20 iunie, în cadrul unui program special de tip „late at” (program care presupune extinderea orelor de program). Tot în aceeași seară va avea loc și o reprezentație a spectacolului „The Queen’s War” / „Războiul Reginei”, dramatizare după jurnalele Reginei Maria de Anca Doczi şi Cristian Luchian, o producţie a Immersive Theatre, Londra. Reamintim că premiera acestui spectacol a avut loc la sediul ICR, în cadrul programului  permanent de teatru, în 10 și 11 mai 2018.

National Army Museum este muzeul principal al Armatei britanice, localizat în cartierul Chelsea, care cuprinde cinci galerii dedicate istoriei militare britanice. Redeschis anul trecut, după lucrări de modernizare foarte costisitoare, muzeul reprezintă unul dintre punctele de atracție ale Londrei, beneficiind de dotări moderne și de expoziții interesante.

Mai multe detalii despre proiect și programul ICR Londra, sunt disponibile pe site-urile: www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu