Protestul profesorilor: Se cere demisia Guvernului

Protestul profesorilor: Se cere demisia Guvernului
18 aprilie 2016 Printează articolul

Timp de două zile (18 şi 19 aprilie 2016), între orele 15:00 – 17:00, în jur de 800 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) vor picheta sediul Guvernului României. Profesorii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul României nu a aprobat Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de prim-ministrul Dacian Cioloș în data de 12.01.2016. Proiectul propus de Ministerul Muncii, în urma discuțiilor dintre grupul interministerial și reprezentanții instituțiilor bugetare, urma să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public.
„Actualul sistem de salarizare, mai ales pentru personalul din învățământ, este complet nemotivant, nu încurajează performanța profesională și nu atrage, către acest sector vital, tinerii cu vocație pentru meseria de dascăl.”, se spune într-un comunicat al FSLI. Sindicaliştii cer rezolvarea tuturor problemelor pe care le ridică, nemulţumirea acestora mergând până la a cere demisia actualului cabinet.

Simion Hancescu, preşedintele FSLI, a spus că OUG privind legea salarizării este o glumă proastă, având în vedere că profesorii care ar urma să vină în sistem ar avea salarii şi mai mici decât până acum.
„Cu o asemenea glumă proastă de proiect de ordonanţă, Guvernul ar trebui să plece. Mie nu-mi vine să cred că s-au gândit la o asemenea variantă, să propună salarii pentru învăţători cu 800 de lei mai mici. Un învăţător are maximum 2.700 de lei, dacă trece acest OUG, ar avea maximum 1.900 de lei. Deja e agitaţie maximă în sistem. Cei care vor veni în sistem ar urma să aibă salarii şi mai mici decât sunt acum. Chiar dacă vor retrage ordonanţa, problema de fond rămâne, nu şi-au onorat angajamentele pe care le-au luat, rămâne problema legii salarizării”, a spus Hăncescu.

Guvernul propune salarii mai mici decât cele actuale

Potrivit afirmaţiilor reprezentanţilor FSLI, grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloş pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar sunt mai mici decât cele actuale cu 7%, deci salarii mai mici pentru educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii, salariile ar fi mai mici cu până la 29%, iar pentru profesorii debutanţi, informatician IA şi pentru administratorii financiari de gradul I salariile ar fi diminuate cu 6 %.
„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la acelaşi nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanţi sunt pentru tinerii performanţi să fugă de învăţământ”, subliniază reprezentanţii profesorilor. De altfel, cu toate că toată lumea ştie că în sistemul de învăţământ românesc, mai ales în cel de la sate, numărul suplinitorilor necalificaţi este foarte ridicat nu se face nimic. Dimpotrivă, minunatul guvern technocrat vine cu tăieri salariale.

FSLI cere demisia Guvernului

De asemenea, sindicaliştii spun că „Dacă un salariu de 1.100 lei net al unui profesor debutant este mult prea mare şi Guvernul Cioloş a înţeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învăţător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, cerem ca actualul Guvern să-şi dea demisia de onoare. Un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educaţional, pentru modernizarea bazei didactice a unităţilor de învăţământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi şanse egale la un învăţământ de calitate pentru toţi elevii, trebuie să plece”, mai spun reprezentanţii FSLI.

Nemulţumirile profesorilor

Nemulţumirile dascălilor nu se referă doar la salarizare, ci au în vedere mai multe aspecte, anume:
• Modul incorect de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/ elev, atâta timp cât se pleacă de la un „dat” al Ministerului Finanțelor Publice și nu de la nevoile reale de finanțare ale unităților de învățământ.
• Inactivitatea factorilor de decizie în stoparea „fenomenului” de depășire a numărului de antepreșcolari/preșcolari/elevi la grupă/clasă, cu mult peste cel prevăzut de art. 63 din Legea educației naționale.
• Nedecontarea, în integralitate, de către toate autoritățile publice locale, a cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat.
• Creșterea alarmantă a numărului de agresiuni fizice și verbale asupra personalului didactic, săvârșite de către elevi și reprezentanții legali ai acestora; principala cauză o reprezintă inexistența unor dispoziții legale prin care personalul didactic să fie protejat împotriva unor astfel de acțiuni.
• Neadaptarea conținutului programelor școlare la nevoile de formare ale elevilor și la cerințele de pe piața forței de muncă; programele pun accentul pe latura informativă a elevilor și mai puțin pe cea formativă, iar prin evaluare se urmărește, preponderent, ceea ce au reținut elevii și nu capacitatea lor de a aplica practic cunoștințele acumulate.
• Inexistența dreptului legal al personalului didactic de predare cu o vechime efectivă în învățământ de cel puțin 34 de ani de a se pensiona la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
• Neadoptarea unor măsuri legislative care să conducă la depolitizarea funcțiilor de conducere din învățământ.
• Supraîncărcarea activității desfășurate de către personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar, generată de reducerile de posturi din anii anteriori, concomitent cu măsurile de suspendare a ocupării posturilor vacante/devenite vacante.
• Lipsa autorizației sanitare de funcționare pentru mii de unități de învățământ.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. reprezintă drepturile și interesele a aproximativ 178.000 de membri de sindicat, ceea ce înseamnă peste 60% din totalul salariaților din învățământul preuniversitar.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu