Prostia Inspectoratului Şcolar al Capitalei. Operaţiunea „ghiozdanul”

Prostia Inspectoratului Şcolar al Capitalei. Operaţiunea „ghiozdanul”
09 octombrie 2017 Printează articolul

Prostia Inspectoratului Şcolar al Capitalei, pentru că altfel nu se poate numi, se traduce acum în Operaţiunea „ghiozdanul”.

Vechea şi nerezolvata problemă a ghiozdanului mult prea greu pe care îl cară elevii în fiecare zi iese din nou la rampă. De data aceasta, problema e pusă pe tapet de mama unui elev din Bucureşti care se plânge, pe propria pagină de Facebook (https://www.facebook.com/nicoleta.nideleavaia). Doamna Vaia reclamă  faptul că odrasla sa cară un ghiozdan care reprezintă 25% din greutatea copilului (aşa cum se vede şi din fotografia în care se cântăreşte ghiozdanul). Evident, ghiozdanul e plin cu tot felul de manuale, caiete şi alte materiale didactice.

Mama unui elev a sesizat problema 

Nicoleta Vaia, mama acestui elev, mai spune un lucru important, anume că lipsesc, în şcoala copilului ei, dulăpioare unde elevii să-şi păstreze caietele speciale şi culegerile, astfel încât acestea să nu mai fie cărate zilnic de elevi în ghiozdan. În acest caz, se poate spune că părinţii sunt cei care, în alte unităţi şcolare, au rezolvat de-a lungul timpului problema, punând mână de la mână bani, în aşa-numitele fonduri ale clasei, şi cumpărând acele elemente de mobilier. Asta, în situaţia în care dotarea materială a şcolilor cade, cel puţin teoretic, în sarcina autorităţilor locale.

ISMB reacţionează

La rândul său, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti anunţă, printr-un comunicat de presă, că va face verificări în urma acestei sesizări a părintelui respectiv.

„Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat act de protestul doamnei Nicoleta Vaia, nemulțumită de greutatea ghiozdanului pe care îl poartă zilnic, la școală, fiul dumneaei. Menționăm faptul că, în zilele imediat următoare, inspectorii școlari vor face verificările de rigoare care să certifice adevărul celor exprimate de doamna Nicoleta Vaia și, după caz, vor iniția toate demersurile necesare pe lângă autoritățile locale, astfel încât să fie asigurate condițiile optime de școlarizare pentru elevii din Municipiul București”, arată comunicatul oficial.

Un comunicat complet aberant şi de o lipsă de bun simţ şi respect maxime. Cum adică? Nişte inspectori vor face verificări pentru a certifica adevărul doamnei Vaia? Păi dacă nici această problemă nu este evidentă, când străzile sunt pline de copii care cară ditamai ghiozdanele, de uneori, în cazul celor din ciclul primar şi mai mici de statură, abia se mai zăresc şcolarii, atunci nimic nu mai e evident. Dar, în loc de fapte, inspectori de la ISMB sau Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu mai marii de la conducerea acestor instituţii, uneori parazitare pentru că nu fac nimic coerent şi de calitate, care să ducă la vreo îmbunătăţire în învăţământ, se pierd în comisii şi comitete. Mă rog, au învăţat să ardă gazul de pomană de la ceilalţi – parlamentarii.

Ce verificări?

Totuşi, nu prea înţeleg ce verificări vrea să facă ISMB. Poţi să verifici o evidenţă cu care s-au confruntat până acum zeci de generaţii de elevi? Aşa cum spuneam, problema ghiozdanelor atât de grele, încât crezi că sunt pline cu cărămizi, este foarte veche.

Este corect şi demersul doamnei Nicoleta Vaia, pentru a se monta dulăpioare în şcoli şi astfel elevii să nu-şi mai îndoaie spatele  cu ghiozdanele pline de maculatură,  deşi cea mai corectă cale ar fi cea a  unei adevărate reforme a învăţământului. Altfel spus, ghiozdanul elevilor va fi mult mai uşor când educaţia va fi axată pe practică, nu pe teorie. Dacă am avea o programă şcolară bazată pe elementele esenţiale, iar lecţiile s-ar învăţa numai la clasă, de la profesor, fără atât de multe elemente ajutătoare, precum zecile de feluri de cărţi şi caiete didactice, de multe ori inutile, ei bine, abia atunci ghiozdanul ar deveni mult mai uşor.

Demers corect

Ca atare, stimată doamnă Nicoleta Vaia, sunt de partea dumneavoastră când vorbiţi de ghiozdanul mult prea greu. Dar nu sunt 100 % de partea dulapurilor. Să nu uităm un lucru, esenţial. Nu numai ghiozdanul e plin cu tot felul de manuale şi caiete. Mai grav, creierul elevilor este supra-aglomerat cu un volum imens de informaţii dintr-o programă tributară în prea mare măsură tocelii. În consecinţă, o reformă adevărată a programei va elibera şi mintea copiilor de o serie de informaţii inutile, dar, în acelaşi timp, va face ca şi ghiozdanul să fie mai uşor. Acesta ar fi un demers corect pe care părinţii elevilor ar trebui să-l facă. Să preseze autorităţile să demareze o reformă reală şi programele şcolare să se aerisească, să nu mai fie atât de îmbâcsite, inutile.

 

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu