Proiectul Legii manualului a intrat astăzi în dezbatere publică

Proiectul Legii manualului a intrat astăzi în dezbatere publică
26 septembrie 2017 Printează articolul

Proiectul Legii manualului a intrat astăzi, 26 septembrie 2017,  în dezbatere publică, după cum informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Concret, Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat azi în dezbatere publică proiectul viitoarei Legi a manualului şcolar. Documentul este disponibil la adresa https://www.edu.ro/consultare-public%C4%83-proiectul-legii-manualului-%C8%99colar, alături de expunerea de motive. Sugestiile, propunerile și opiniile celor interesați pot fi trimise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

Scopul actului normativ e acela de a reglementa statutul cărţilor şcolare în cadrul învăţământului preuniversitar, se arată în comunicatul oficial. Totodată, ministerul de resort are obligaţia, conform legislaţiei în vigoare, de-a asigura manuale atât pentru elevii din învăţământul de stat, cât şi pentru cei din şcolile private acreditate sau autorizate.

Ce e manualul?

Prin definiţie, manualul e considerat “un bun de interes public” şi totodată principalul instrument de lucru al elevului, reflectând programa şcolară. Manualul este elaborat de profesori sau grupuri de profesori. Manuscrisele intră în procedura de selecţie pentru evaluarea calităţii ştiinţifice. Ele sunt evaluate de experţi ai Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi ai Institututlui de Ştiinţe ale Educaţiei. După ce manuscrisul a primit aviz favorabil, Ministerul Educaţiei Naţionale va achiziţiona acest format de la autorii săi, în vederea tipăririi acelei cărţi.

Baza unui manual nou

Există o serie întreagă de condiţii care stau la baza apariţiei unui manual nou. Prima e legată de modificări în programa şcolară sau de introducerea unor discipline sau module în premieră. Altă condiţie ţine de apariţia unei noi programe şcolare în cazul anumitor discipline. Sau în situaţia în care unele discipline nu dispun de manuale. De cărţi didactice noi e nevoie şi în cazul în care a fost modificată programa unei discipline în proporţie de cel puţin 25%.

Un manual retipărit va trece, la rândul lui, prin procedura de reevaluare. La fel se va întâmpla şi în cazul manualelor în format pdf sau cele în varianta digitală interactivă.

Mai multă transparenţă

După etapa consultării publice, proiectul viitoarei Legi a manualului va fi trimis în Parlament. Actualul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a spus în mai multe rânduri că se află în pregătire o lege a manualului. Scopul explicat de oficialul MEN în privinţa acestei legi este punerea la punct a unui mecanism transparent privind elaborarea şi avizarea manualelor.

Ce se rezolvă?

Rămâne de văzut dacă această lege va rezolva şi una dintre marile probleme care au dat bătăi de cap atât ministerului de resort, cât şi elevilor. E vorba de întârzierea cu care unele manuale ajung pe băncile şcolilor. Ultimii ani au dat nenumărate exemple în acest sens de manuale care au ajuns în unităţile de învăţământ cu câteva luni întârziere, faţă de momentul începutului de an şcolar.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu