Proiect. Angajatorii care nu plătesc impozitele la stat vor risca închisoarea

Proiect. Angajatorii care nu plătesc impozitele la stat vor risca închisoarea
09 decembrie 2017 Printează articolul

Un proiect de ordonanţă, dacă va fi şi aprobat, va pune pe jar mare parte dintre angajatori, îndeosebi pe cei rău platnici, în sensul că angajatorii care nu plătesc impozitele la stat vor risca închisoarea. Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede că angajatorii care nu plătesc impozitele către buget vor fi pasibili de închisoare de la un an la şase ani.

Există nu mai puţin de 32 de taxe pe care angajatorii trebuie să le plătească, în caz contrar riscând să intre sub rigorile viitoarei legi. Între aceste taxe putem enumera impozitul pe venitul din salarii, cel pe veniturile din pensii, dar şi contribuţiile de asigurări sociale şi cele de sănătate.

Ce se doreşte

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, se arată în acest proiect de act normativ.

Unele precizări

Aşa cum se ştie, conform noii legislaţii fiscale, contribuţiile sociale trec în sarcina angajaţilor, dar ele vor fi plătite tot de angajatori, ca şi până în prezent. De remarcat însă că a mai existat şi în 2015 o iniţiativă similară, în sensul că neplata contribuţiilor sociale e infracţiune, dar Curtea Constituţională, sesizată atunci în acest caz, a arătat că această prevedere e neconstituţională.

Pe de altă parte, să nu uităm că cei mai mari datornici la Fisc sunt, de ani buni încoace, chiar o serie de companii cu capital de stat.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu