Program-pilot pentru depistarea cancerului de sân, din 2018

Program-pilot pentru depistarea cancerului de sân, din 2018
06 decembrie 2017 Printează articolul

Un program-pilot pentru depistarea cancerului de sân va demara din 2018. La începutul anului viitor va fi demarat un ambiţios program naţional pentru depistarea şi tratarea, în fază incipientă, a cancerului de sân. Proiectul-pilot va fi pus în practică de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Proiectul vizează în principal zonele rurale şi cele defavorizate ale ţării, urmând ca peste 30.000 de femei să fie consultate. Examinările vor fi gratuite. Programul se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani.

Ce se întâmplă pe teren

Un prim pas înaintea acestui amplu proiect a fost realizat în câteva judeţe din Moldova. Medicii rezidenţi şi studenţii de la Medicină au mers în diverse localităţi rurale, acordând consultaţii gratuite femeilor. Aşa au fost depistate multe probleme de sănătate. Datele strânse de la femeile consultate au scos în evidenţă că acestea nu au mers până acum la medic, pentru un consult al sânilor, din cauza fricii, dar şi pentru că le era ruşine să se dezbrace. După consultaţii a rezultat că 15% dintre femei au probleme. Dintre cele cu probleme, jumătate aveau la sâni vădite formaţiuni canceroase. Majoritatea femeilor au spus că nu fuseseră niciodată la medic pentru un control al sânilor.

„Voluntarii au întâlnit la această ediţie foarte multe femei reticente, care au refuzat pur şi simplu să vină să facă o examinare gratuită. Chiar şi atunci când erau informate despre riscurile bolii, tot nu se lăsau convinse. Multe dintre ele consideră că sunt deja bătrâne, iar un control la o vârstă mai înaintată nu-şi mai are rostul. <<Eu sunt bătrână, mamă, de ce să mai vin la control>> sau <<Vai, dar cum să mă dezbrac eu aşa, în faţa oamenilor>>, sunt doar două dintre replicile pe care le-au auzit voluntarii de la femeile din zona Moldovei. Au fost şi câteva cazuri în care, după îndelungi rugăminţi de a veni totuşi să facă o examinare, unele femei au spus că vin, dar că în nici un caz ele nu se dezbracă.Totodată, foarte multe dintre femeile din zonele rurale spun că se tem să meargă la un control de specialitate”, arată reprezentanţii FABC în cadrul unui comunicat de presă.

Rezultatele unei campanii

FABC a iniţiat deja Campania „Nu am făcut destul”, în cadrul căreia 1.000 de femei din cinci judeţe din Moldova au trecut prin examinare la nivelul sânilor.

„Ne bucurăm totuşi că am reuşit să le facem pe câteva dintre femeile pe care le-am întâlnit în cadrul acestei campanii să conştientizeze că nu au de ce să se teamă şi, mai mult, că îşi fac lor un bine dacă apelează la medicul specialist atunci când simt că ceva nu este în regulă”, conchide Cezar Irimia, preşedintele FABC.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu