Probele orale de la bac, pierdere de timp şi bani

Probele orale de la bac, pierdere de timp şi bani
20 iunie 2016 Printează articolul

Aşa cum era de aşteptat, proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română din cadrul examenului de bacalaureat s-a soldat cu rezultate fabuloase pe linie, contrar realităţii de la probele scrise, astfel că probele orale sunt doar pierdere de timp şi bani.
Concret, la această probă de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română (prima probă, proba A), la care au participat 113.981 de candidaţi, s-au obţinut următoarele rezultate:
• 81.602 candidaţi (71,59%) au obţinut certificatul de utilizator experimentat;
• 23.029 candidaţi (20,21%) au obţinut certificatul de utilizator avansat;
• 9.350 candidaţi (8,20%) au primit certificatul de utilizator mediu.
Acestora li s-au adăugat 21.143 de candidaţi care şi-au recunoscut proba cu rezultatele obţinute în sesiuni anterioare, din anii trecuţi.

Figuraţia de la oral

După cum se vede, toată lumea excelează la română, chit că destui absolvenţi de liceu care ajung la facultate sunt de-a dreptul corigenţi la limba lor maternă – româna.
Apoi, dacă toţi candidaţii sunt atât de buni la română cum de astfel de rezultate fabuloase nu se regăsesc şi la proba scrisă la Limba şi literatura română? Pentru că toate probele orale sunt, de fapt, doar un joc de scenă ridicol care ar trebui abandonat. Din acest joc ridicol nu are nimeni de câştigat. Dimpotrivă! Pe lângă pierderea de timp pentru toată lumea – profesori, elevi, specialişti care concep subiectele etc., o pierdere semnificativă este legată şi de bani – plata profesorilor examinatori, tipărirea subiectelor etc. Cu banii irosiţi pentru aceste probe orale care nu folosesc nimănui s-ar putea face altceva în domeniul învăţământului.
Dacă mai marii din educaţie dar şi din Parlament ar avea decenţă ar recunoaşte că probele orale de la bacalaureat sunt doar un simulacru ce ar trebui înlăturat. Atâta timp cât aceste probe nu contează în nici un fel la alcătuirea mediei de la bacalaureat, ci este doar o condiţionare a accesului candidaţilor la probele scrise, probele orale ar trebui eliminate. Altfel, toată lumea va simula şi va face figuraţie la aceste probe orale, figuraţie de prost gust şi fără nici o finalitate.

Următoarea probă de figuraţie, adică cea de evaluare a competenţelor digitale (proba D), se va desfăşura între 21 şi 24 iunie. Probele orale se vor încheia cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 27 iunie şi 1 iulie.

de Aida Dănăilă

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu