Premierul respinge proiectul de lege pentru statutul special al Casei Regale

Premierul respinge proiectul de lege pentru statutul special al Casei Regale
21 decembrie 2017 Printează articolul

În asentimentul foarte multor români, îndeosebi republicani, premierul respinge proiectul de lege pentru statutul special al Casei Regale. Mihai Tudose, premierul României, a anunţat azi că nu e de acord cu proiectul de lege care oferă un statut special Casei Regale a României.  Mai mult, Tudose nu doreşte ca Palatul Elisabeta să treacă în folosinţa familiei regale. Reamintim că proiectul de lege privind statutul Casei Regale a fost iniţiat, încă din 7 noiembrie anul curent, de liderii Coaliţiei de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Tudose nu renunţă la Palatul Elisabeta

„România, din câte ştiu eu, e republică, nu monarhie. Casa Regală are suficiente proprietăţi – Săvârşin, Peleş – unde îşi poate stabili reşedinţa”, a spus premierul în faţa jurnaliştilor.

Tudose a spus clar că va da aviz negativ pe acest proiect. Conform acestei propuneri legislative, Casa Regală ar urma să aibă statut de utilitate publică, iar şeful Casei Regale ar avea statutul de fost conducător al statului, deci să beneficieze de gardă SPP şi aparat administrativ.

Nu se ştie câţi bani ar fi în joc

Dacă proiectul de lege ar fi adoptat, ar trebui ca în fiecare an Guvernul să acorde un anumit buget Casei Regale. Întrebat la cât ar ajunge cheltuielile anuale în acest sens, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a oferit un răspuns clar.

”Ştiu că există multe discuţii în legătură cu bugetul care va fi utilizat, am văzut nişte sume mirobolante vehiculate, nu au nicio legătură cu realitatea. Ceea ce pot să vă spun este că costurile acestea vor fi aprobate în fiecare an pe bază de proiecte de către Guvern. Nu revine legii de a stabili un plafon sau o sumă minimă, ele vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern”, a spus şeful Senatului.

La rându-i, până mai ieri mare pasionat de Casa Regală, nici Klaus Iohannis nu mai vede cu ochi buni acest subiect. Mai ales după ce un membru PSD a făcut nişte delaraţii privind organizarea unui referendum prin care românii să fie întrebaţi dacă vor republică sau monarhie. Deh, cum întrevede vreun pericol, deci s-ar duce pe apa sâmbetei un posibil al doilea mandat, Iohannis declară ferm că forma statală a României nu intră în discuţie.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu