Postul Paștelui 2020. Ce nu ne este permis

by Aida Dănăilă | martie 1, 2020 9:14 pm

Postul Paștelui include o perioadă de timp în care unele lucruri nu ne sunt permise. Postul Paștelui sau Postul Mare, care este cel mai lung din an, începe mâine, 2 martie. Postul Paştelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.  Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor, deci în total 47 de zile.

De ce trebuie să postim?

“Motivul principal al postirii în Postul Pastelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezaţi de Paşti şi să intre în biserică. Totuşi, Postul Paştelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toţi creştinii să sărbătorească Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Tinând seama că Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile ţinute de Mântuitor inainte de inceperea activităţii Sale mesianice (Luca IV, 1-2) a fost numit şi Paresimi. În primele secole se obişnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor, sau doar două zile înainte de Paşti sau o săptămână.

La sfârşitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărţit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Paresimilor care ţinea până în Duminica Floriilor şi Postul Paştilor (Postul pascal) care ţinea o săptămână, începând cu Duminica Floriilor şi încheindu-se cu Duminica Învierii Domnului.”, după cum arată site-ul https://calendarulortodox.ro/[1].

Anul acesta, în 2020, Paștele pentru creștin ortodocși pică duminică, 18 aprilie.

Fără alimente de origine animală

În Postul Mare, creștinii trebuie să renunțe la alimentele de proveniență animală. Dar nu renunţarea la mâncarea de origine animală şi alcool este esenţa postului, în cele 47 de zile creştin ortodocşii urmând a da dovadă de o adevărată spiritualizare.  Trebuie să nu avem gânduri necurate, pofte, patimi, să nu spunem vorbe urâte sau să facem fapte rele. Concluzionând, postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc. De postul alimentar sunt scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii. Dar nu trebuie să ne plângem, în postul Paştelui putând să ne bucurăm de o varietate foate mare de alimente pe bayă de legume, cereale, seminţe şi fructe. În plus, putem, să ne şi dezintoxicăm organismul, după mesele copioase de Crăciun acum fiind timpul să ne bucurăm de legumele şi verdeţurile de primăvară, deci o adevărată vitaminizare. Ca să vă fie mai uşor, site-ul http://www.caietulcuretete.com[2] vă oferă o sumedenie de reţete de post gustoase.

Fără petreceri

În Postul Paștelui nu trebuie organizate petreceri, creştinii urmând a se abţine de la a cânta și a dansa. Rânduielile bisericești subliniază faptul că în această perioadă de post trebuie să ne amintim de suferințele lui Hristos pe cruce. De asemenea, creştinii sunt invitaţi să nu facă paradă cu succesul şi avuţia, ostentația în Postul Paştelui fiind văzută ca un mare păcat. Şi, cel mai important, să nu uităm de rugăciune şi fapte bune.

 

Endnotes:
  1. https://calendarulortodox.ro/: https://calendarulortodox.ro/
  2. http://www.caietulcuretete.com: http://www.caietulcuretete.com

Source URL: https://www.stiriutile.ro/postul-pastelui-2020-ce-nu-ne-este-permis/