Ministerul Sănătăţii se deşteaptă şi recunoaşte rolul moaşelor

Ministerul Sănătăţii se deşteaptă şi recunoaşte rolul moaşelor
16 decembrie 2016 Printează articolul

După ce mulţi ani nici nu s-a mai pomenit cuvântul moaşă, iată că specialiştii din Ministerul Sănătăţii (MS) se deşteaptă şi le recunoaşte rolul. Dar deşteptarea MS nu este întâmplătoare, ci s-a făcut după ce România a ajuns iarăşi să înregistreze cea mai mare rată de mortalitate maternă și infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate și de sarcini în rândul adolescentelor. Eh, iarăşi suntem fruntaşi !?

 

Mortalitatea infantilă, dublă în 2015

 

Datele înregistrate de Institutul Naţional de Statistică nu mai pot fi ignorate, iar cu fiecare an sunt tot mai alarmante.

Astfel, în 2015, rata mortalității infantile a fost de 8 la mie, de aproape două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. De asemenea, în 2015 au născut 41.000 de femei care nu au avut nici o vizită medicală pe durata sarcinii.

Motivele care le-au determinat pe cele 41.000 de femei să nu meargă la nici o vizită medicală pe durata sarcinii sunt diverse, de la cele legate de sărăcie, la accesul dificil la cabinetele medicilor sau la ascunderea sarcinii, 18.500 de mame fiind adolescente.

De ce nu avem moaşe?

 

Cum spuneam, a fost nevoie să devenim fruntaşi la mortalitatea infantileă, şi asta în situaţia în care oricum stăm foarte prost la natalitate, pentru ca marii noştri specialişti din Ministerul Sănătăţii să recunoască o evidenţă – rolul moaşelor.

Tot marii specialişti ai MS şi-au amintit care este şi rolul moaşelor. “Rolul lor este să asiste sarcina aflată în parametri normali, să urmărească și să asiste nașterea naturală, să îngrijească mama și nou-născutul cel puțin 28 de zile după naștere, să recunoască eventualele complicații medicale și să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor”.

Lucruri care se ştiau foarte bine, mai ales că, paradoxal,  moaşe existau în ţara noastră dinainte de 1990. Apropo, şi pe mine, asemeni multor români născuţi înainte de 1989, m-a asistat când am venit pe lume tot o moaşă – tanti Zoica, şi lucrurile au mers foarte bine.

Pe lângă faptul că în prezent sunt prea puţine moaşe licentiate (în jur de 1.000), înşişi specialiştii MS recunosc că pentru această categorie profesională “nu există norme de practică, ghiduri și protocoale profesionale care să reglementeze clar această profesie, prin armonizarea cu legislația europeană”. Cine i-a împiedicat însă pe cei din MS să elaboreze toată documentaţia necesară? Probabil că indolenţa, mai ales că, după cum se precizează într-un comunicat MS, “Organizația Mondială a Sănătății situează profesia de moașă în rândul celor mai importanți factori pentru îngrijirea femeii de vârstă fertilă, aflată într-o stare bună de sănătate.”, deci trebuia o altă abordare a problemei.

Ei bine, în loc de ordine şi reglementări lansate în regim de urgenţă, MS a înfiinţat o comisie. Vă este cunoscută metoda înfiinţării comisiilor şi comitetelor de prin Parlament, nu? Probabil că tot cu aceeaşi rapiditate, ca a diverselor comisii parlamentare, va rezolva MS şi situaţia moaşelor.

 

Grup de lucru

 

Potrivit comunicatului MS, un prim pas făcut în direcţia rezolvării situaţiei moaşelor a fost aprobarea de către Ministerul Sănătății a unui Ordin de Ministru prin care se înființează un Grup de lucru privind implicarea moașei în scăderea ratei mortalității materno-infantile.

“Grupul de lucru este format din 17 medici, moașe și alți specialiști și are ca primă țintă elaborarea de ghiduri, norme și protocoale unice pentru toți specialiștii (obstetricieni, moașe, medici de familie, etc) implicați în asigurarea îngrijirilor medicale, începând cu supraveghe-rea sarcinii și terminând cu monitorizarea lăuzei și a nou-născutului. O altă țintă a Grupului de lucru va fi alinierea la directivele europene a normelor de practică pentru profesia de moașă, precum și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru asistență primară, privind integrarea moașelor în cabinetele de medicină de familie.”, se spune în comunicat.

La cum ştim că lucrează astfel de grupuri, comisii şi comitete, vor mai trece ani buni până când o să avem o reglementare clară a profesiei de moaşă. Până atunci, însă, vom continua să fim fruntaşi la mortalitatea infantilă, că la astfel de poziţii de top suntem de-a dreptul de invidiat şi greu de egalat.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu