Meteo pentru 14 zile. Se răceşte, se încălzeşte şi iar se răceşte

Meteo pentru 14 zile. Se răceşte, se încălzeşte şi iar se răceşte
04 februarie 2019 Printează articolul

Administraţia Naţională de Meteorlogie (ANM – http://www.meteoromania.ro/) a emis o estimare meteorologică pentru 14 zile.  În esenţă, se răceşte, se încălzeşte şi iar se răceşte. Vorbim de o alternanţă a temperaturilor. La început va fi o uşoară răcire şi apoi o încălzire a vremii, urmată iarăşi de o răcire. Cea mai accentuate răcire se va înregistra în Dobrogea. Aici, temperaturile diurne vor scădea cu aproape 10 grade, ajungând spre zero grade.

Estimarea, după cum subliniază specialiştii ANM,  este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. Iată care este prognoza meteo pentru 14 zile în perioada 4 – 17 februarie 2019, pe regiuni.

BANAT

În perioada 4 – 9 februarie regimul termic nu va avea fluctuații semnificative, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 6…8 grade și minime între -2 și 2 grade. În intervalul 10 – 12 februarie vremea va deveni caldă, cu valori termice maxime, în medie regională, de 9…11 grade și minime de 0…2 grade, dar începând cu 13 februarie, tendința temperaturii aerului va fi de ușoară scădere spre maxime de 7…8 grade și minime de -2…-1 grad. Se vor semnala precipitații slabe cantitativ, pe arii restrânse în 4 și 5 februarie și cu caracter local și temporar, începând cu data de 11 februarie.

CRIŞANA

Regimul termic nu va avea fluctuații semnificative în perioada 4 – 9 februarie, când se vor înregistra, în medie regională, maxime de 6…8 grade și minime între -2 și 1 grad. În intervalul 10 – 12 februarie vremea va deveni caldă, cu maxime de 8…11 grade și minime de 0…2 grade, dar începând cu 13 februarie, tendința temperaturii aerului va fi de ușoară scădere spre maxime de 6…7 grade și minime de -3…-2 grade. Se vor semnala precipitații slabe cantitativ, pe arii restrânse în 4 și 5 februarie și cu caracter local și temporar, începând cu data de 11 februarie.

TRANSILVANIA

Vremea se va răci treptat până în data de 7 februarie, când media regională a maximelor termice va atinge 4 grade. În următoarele 3 zile valorile termice nu vor mai avea variații semnificative, apoi, până în 11 februarie, vor crește cu 4…5 grade. În cea de a doua săptămână temperaturile diurne vor scădea ușor și treptat, astfel că în ultimele zile media lor se va situa în jurul valorii de 4 grade. Fac excepţie primele două dimineți, când temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar media lor va oscila între -6 și -1 grad. Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, izolat în prima săptămână și local și temporar în cea de a doua.

MARAMUREŞ

Valorile termice diurne vor scădea ușor și treptat de la o medie de 8 grade în prima zi, până la 5 grade în jurul datei de 9 februarie. Vor urma două zile de încălzire, apoi se va răci din nou, astfel că spre sfârșitul intervalului de prognoză media regională a maximelor termice nu va mai depăși 4 grade. Treptat, temperaturile minime vor deveni negative, iar între 5 și 17 februarie media lor se va situa, în general, între 0 și -4 grade. Trecător se vor semnala precipitații în general slabe cantitativ, mai frecvente după data de 10 februarie.

MOLDOVA

Vremea va intra într-un proces de răcire până în jurul datei de 7 februarie, când media regională a maximelor va atinge 2 grade. Va urma o scurtă perioadă de încălzire, astfel că în ziua de 11 februarie vor fi maxime a căror medie va reveni la 8…9 grade. Din 12 februarie se va răci din nou, cu aproximativ 4 grade. Media minimelor termice va fi pozitivă în primele două dimineți, apoi va avea variații în general între -1 și -5 grade. Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, izolat în prima săptămână și local și temporar în cea de a doua.

DOBROGEA

Până în data de 8 februarie valorile termice vor scădea cu aproximativ 10 grade. În următoarele 4 zile vremea se va încălzi, astfel că în jurul datei de 12 februarie media regională a maximelor termice va atinge 8…9 grade. Din 13 februarie se va răci, iar temperaturile diurne vor scădea până spre 4 grade. Trendul general va fi de scădere și în cazul temperaturilor nocturne. Acestea vor fi în general pozitive, exceptând intervalul 8…10 februarie și data de 17 februarie, când vor coborî sub zero grade. După data de 6 februarie, trecător, vor fi precipitații în general slabe cantitativ

MUNTENIA

În prima zi vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul valorii de 15 grade. Până în data de 8 februarie se va răci cu 12 grade, apoi se va încălzi ușor și treptat, astfel că în jurul datei de 12 februarie media regională a temperaturilor maxime va urca spre 10…11 grade. În ultimele zile de prognoză se va resimți din nou o scădere de temperatură, de 4…5 grade. Scăderea de temperatură se va remarca și pe perioada nopților, media minimelor termice va scădea de la 4 grade la începutul intervalului, până spre -3 grade în intervalul 9….11 februarie. În cea de a doua săptămână temperaturile nocturne vor fi cuprinse în medie, în general, între 0 și -2 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în jurul datei de 7 februarie și după data de 12 februarie.

OLTENIA

Vremea se va răci până în data de 8 februarie, când maximele termice se vor situa, în medie, în jurul valorii de 3 grade. În următoarele 3, 4 zile valorile de temperatură vor crește cu aproximativ 5…6 grade, apoi se va răci din nou, ușor și treptat, până la o medie a maximelor de temperatură de 6…7 grade la sfârșitul intervalului. Media regională a minimelor termice va fi între 1 și 4 grade până în data de 7 februarie, apoi va avea variații între 1 și -3 grade. Temporar vor fi precipitații mai ales în intervalul 4 – 7 februarie și după data de 12 februarie.

LA MUNTE

Valorile termice vor fi în general în scădere, de la medii ale temperaturilor maxime de 5…6 grade la începutul intervalului, până spre -3…-2 grade în ultimele zile de prognoză. Aceeași tendință o vor avea și temperaturile minime, media lor va scădea de la 2 grade în prima dimineață, până la -9…-8 grade în ultima. Vor fi precipitații în fiecare zi, mai frecvente după data de 11 februarie

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu