Medici de familie, Guvern, pacienţi. Un scandal transformat în degringoladă

Medici de familie, Guvern, pacienţi. Un scandal transformat în degringoladă
04 ianuarie 2018 Printează articolul

Medici de familie, Guvern, pacienţi, da, un scandal transformat în degringoladă. Noul an a început cu o adevărată degringoladă în rândul medicilor de familie. Unii medici de familie au semnat încă de la finele anului trecut noul contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, alţii nu. Cei care au încheiat contract pot să dea trimiteri la specialişti pentru analize şi reţete compensate ori gratuite. Ceilalţi, nu.

Însă pacienţii sunt cei care au căzut la mijloc în tot acest tărăboi. Au fost oameni ajunşi la cabinetele medicilor de familie care au constatat că nu mai pot primi reţete. Unii au de plătit, în acest caz, pentru boli grave, medicamente în valoare de peste 500 de lei. Nu au de unde să scoată atât de mulţi bani. Mai ales că e vorba de pensionari ale căror veituri sunt drămuite până la ultimul leu.

În schimb, cum spuneam mai devreme, aceşti „inteligenţi” de la Ministerul Sănătăţii nu sunt capabili să rezolve o problemă extrem de importantă şi care ţine de sănătatea a mii sau milioane de români, dar nu mai pot de grija bolnavilor de diabet şi de boli de inmimă împotriva cărora vor să instituie reguli draconice, să nmu mai poată conduce maşina în viaţa lor. Şi bolnavi, şi cu banii luaţi şi fără permis auto. Bătaie de joc!

Un conflict început anul trecut

După cum se ştie, încă de anul trecut a început conflictul între medicii de familie şi Guvern. Medicii reclamă că birocraţia e înfiorătoare, iar banii care le rămân, după ce plătesc toate dările, sunt insignifianţi. Încă din noiembrie au organizat un protest în faţa Executivului, solicitând o reformă radicală a unui sistem lăsat de izbelişte de mulţi ani încoace. Prin noul buget pe 2018 au fost acordate sume mai mari pentru medicii de familie, dar aceştia spun că nu sunt suficiente. Mai grav e că încă nu se dau semne legate de un proiect prin care acest sistem să fie debirocratizat.

La finele anului trecut au apărut semnale clare că medicii de familie nu vor mai acorda consultaţii şi reţete gratuite, pentru că nu vor semna noile contracte cu CNAS, având în vedere că revendicările lor nu au fost îndeplinite. Lucrurile însă au intrat într-un hăţiş greu de înţeles. Unii medici susţin că, de teamă, au semnat noile contracte, de teamă că se va întrerupe definitiv relaţia cu CNAS. Adevărul este că până când birorocraţii lipsiţi de orice bun simţ nu vor fi măturaţi din scaunele ministeriale nu se v a mişca nimic în sistemul de sănătate.

Autorităţile susţin că totul e bine

În acest moment, susţine CNAS, 75% dintre medicii de familie din România au semnat contractele. Mai mult, în Bucureşti procentul ar fi de 90%. Sunt însă medici care se ţin pe poziţie şi nu cedează de la revendicările lor. În cazul celor care au semnat trebuie spus că e vorba de un contract adiţional pe trei luni. Deci problema e rezolvată pe moment. E clar că tumultul din acest sistem va continua. Numai că, aşa cum spuneam, la mijloc în acest conflict cad pacienţii. Ei nu au nicio vină. Au plătit toată viaţa contribuţiile la Sănătate şi acum au drept la consultaţii şi reţete gratuite.

„Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate. Menţionăm că până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale menţionate. Totodată, precizăm că asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale precum şi cu 59 de afecţiuni nominalizate în anexa la prezentul comunicat (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere”, iată ce transmite CNAS în cadrul unui comunicat de presă.

Unii medici de familie vor să emigreze

La rândul său, Societatea Naţională a Medicilor de Familie susţine că protestele continuă, chiar dacă apele sunt tulburi. Unii medici au semnat noile contracte, alţii nu. Ba mai mult, SNMF arată că unii medici au semnat de teamă. Alţi medici, în schimb, vor să plece din ţară, sătui de ce se întâmplă aici. SNMF arată că autorităţile nu fac nimic pentru a rezolva problemele din acest sistem.

„O parte dintre noi continuă protestele, o parte nu. Sunt medici cărora le e frică. Pentru că li s-a spus că rămân fără contract, ceea ce înseamnă că te duci să vinzi gogoşi în piaţă, nu numai tu, ci şi asistenta. Mulţi deja şi-au depus cereri de emigrări. Dacă se va continua acest protest sau nu este mai puţin important, dar important este că decidentul nostru consideră că trebuie să ne ameninţe decât să încerce să rezolve probelemele pentru care am ajuns aici. Nu am dorit să ajungem aici şi aş fi vrut să văd un pic de responsabilitate şi din partea decidenţilor şi să explice măsurile pe etape, să spună fiecare pas pe care îl fac. De luni de zile cerem aceste lucruri şi degeaba. Aş fi vrut responsabilitate, nu pumnul în gura”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Ministrul Sănătăţii e calm

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, arată, la rândul său, că situaţia e în curs de rezolvare, arătând că „90% din medicii de familie din Bucureşti au semnat actul adiţional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat şi eu la prima parte a întâlnirii şedinţă de guvern. Am identificat soluţiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce priveşte debirocratizarea. Dar aşa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare şi despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulţumiţi. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanţare, dar nu consider că este etic şi nici normal să ne folosim de pacienţi în negocieri”, iată explicaţiile ministeriale.

Este însă clar că situaţia e departe de a fi rezolvată. Dacă autorităţile vor să aştearnă cu orice preţ liniştea peste un sistem care dă în clocot, cu siguranţă nu vor reuşi. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitorul apropiat.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu