La Muzeul Țăranului Român. Târgul de Sânmedru – de antichități țărănești

La Muzeul Țăranului Român. Târgul de Sânmedru – de antichități țărănești
15 octombrie 2019 Printează articolul

Trei zile speciale, trei zile în care puteți admira antichități țărănești. Este vorba de Târgul de Sânmedru – de antichități țărănești, organizat de Muzeul Țăranului Român.
Începând de vineri, 25 octombrie 2019, până duminică, 27 octombrie 2019, între orele 10:00 și 18:00, Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă la Târgul de Sânmedru – de antichități țărănești.

Colecționari din toată țara

La Târgul de Sânmedru vor participa aproximativ 40 de colecționari din toată țara cu lucruri vechi, de colecție. Puse unele lângă celelalte, obiectele prezentate la târg formează o poveste frumoasă și impresionantă din viața rurală, din vremuri care încep cu „a fost odată ca niciodată”. Vizitând acest târg, veți avea o imagine vie a ceea ce a însemnat gospodăria țărănească în ansamblul ei, invitându-vă să salvăm împreună obiectele de la uitare și degradare și să le reintroducem într-un circuit al civilizației urbane contemporane.”, subliniază organizatorii.

De la costumul țărănesc, la publicații din perioada interbelică

La Târgul de Sânmedru de la Muzeul Țăranului, veți putea admira și cumpăra: piese de costum țărănesc, țesături de interior (covoare, ștergare, fețe de pernă și fețe de masă), icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe,
mobilier crestat, pictat (lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri), ceramică, donițe, vase din lemn, putinei, căuce, furci și roți de tors, fuse, vârtelnițe, felinare, ceasuri, candelabre, piulițe și râșnițe de alamă, dar și
publicații socio-etnografice din perioada interbelică, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice etc.
De asemenea, publicul va fi îmbiat cu prăjituri, turtă dulce, cozonaci și miere, dar și cu bragă sau țuică. Nu vor lipsi nici plantele de leac.
Prețul biletului de intrare la Târgul de Sânmedru este cuprins între 2 și 8 lei, astfel: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei
Organizatorul târgului este Secția Educație muzeală a Muzeului Țăranului Român, coordonatori: Oana Constantin și Simona Hobincu.

Sfaturi pentru ziua de Sfântul Sânmedru

“Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an stăpânește Sfântul Gheorghe și cealaltă jumătate el. Este ziua soroacelor pentru tot felul de înțelegeri între slugi și stăpâni, chiriași și proprietari, cei care dau și cei care primesc bani împrumut. Împlinirea sorocului e prilej de petrecere și de ceartă.
Nu se lucrează de Sfântul Dumitru – deloc. Stânele se desfac și oile pleacă la vale. Ca să afle cum va fi timpul, ciobanii întind un cojoc. Dacă se așază pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă oaia e albă, iarna va fi cu multă zăpadă.”, scrie Irina Nicolau în Ghidul sărbătorilor românești, lucrare publicată de Editura Humanitas, București, 1998.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu