Guvernul va interveni în clarificarea auxiliarelor din şcoli. Până atunci, ceaţă totală

Guvernul va interveni în clarificarea auxiliarelor din şcoli. Până atunci, ceaţă totală
14 septembrie 2017 Printează articolul

Guvernul va interveni în clarificarea auxiliarelor din şcoli. Până atunci, ceaţă totală, după cum rezultă din comunicatul Ministerul Educaţiei Naţionale, care ne anunţă că a finalizat procedura prin care auxiliarele din şcoli vor fi autorizate. Practic, aceste materiale didactice vor trece prin câteva etape, până să fie validate. Aşa cum încă de luna trecută fusesem anunţaţi pe tema aceasta, auxiliarele vor trebui să fie selectate de şcoli, în concordanţă cu solicitarea părinţilor pe acest domeniu. Pe de altă parte, auxiliarele vor trece şi prin sita impusă de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Un for care va primi atribuţii în acest sens.

Uite auxiliarul, nu e auxiliarul

Tema auxiliarelor suscită de mulţi ani controverse. Cea mai des întâlnită e legată de întrebarea legată de autorizarea acestor cărţi şi caiete speciale care vin să completeze manualele şcolare. Actuala conducere a Ministerului Educaţiei susţine că vrea să facă lumină în acest caz, menţionând că în anii anteriori au intrat în şcoli auxiliare care nu aveau nicio legătură cu programa şcolară. Ba mai mult, ministrul Liviu Pop vorbeşte despre o anchetă internă în acest sens, pentru a se vedea pe ce filiere au ajuns unele auxiliare la elevi, repet, în anii precedenţi. Pentru că altceva se întâmplă acum. Încă de luna trecută, ministrul de resort anunţa că niciun auxiliar nu mai poate ajunge în şcoli, nefiind autorizat în acest sens. În cadrul unei recente declaraţii, ministrul a spus că a trimis o circulară în şcoli prin care subliniază că auxiliarele care sunt acum pe piaţă nu sunt autorizate. Asta, în situaţia în care Ministerul ne spune că are semnale despre edituri care ar fi sunat la şcoli ca să le spună că există auxiliare autorizate. Cert e că nimeni nu mai înţelege nimic din această brambureală.

Aşteptata decizie a Guvernului

Suntem anunţaţi, în schimb, că totul se va clarifica abia săptămâna viitoare, când, în urma unei hotărâri a Guvernului, vom cunoaşte exact metodologia de aprobare a materialelor educative auxiliare. Noi avem răbdare şi aşteptăm.

La târgul de carte şcolară e linişte

Până atunci, azi am fost la Târgul de carte şcolară Gaudeamus, deschis într-un cort în Piaţa Universităţii. Adevărul e că bătea vântul pe acolo. E abia prima zi a târgului, mi-am zis. Vânzătorii de manuale, culegeri şi caiete speciale moţăiau. Am stat de vorbă cu unii dintre ei. Au admis că situaţia de acum e diferită de cea de anul trecut, când venise mult mai multă lume la deschidere. Poate că intuind situaţia de acum, editurile au trecut la soluţia de avarie, şi anume reduceri de preţuri. Am găsit într-un loc cărţi şcolare cu 90 % reducere. E drept că sunt tipărite anul trecut. În alte părţi procentul e mai aşezat, la cel mult 30 %. Răspunsul celor din spatele tejghelei a fost cât se poate de clar, anume că Ministerul Educaţiei Naţionale nu-i poate împiedica pe părinţi să cumpere auxiliare. Aşa şi e. Circulara de care vorbeam mai devreme trimisă de minister în şcoli, aceea de a nu accepta auxiliarele care sunt acum pe piaţă, e destinată profesorilor. Aşadar mai avem de aşteptat până când situaţia auxiliarelor se va clarifica. Dacă se va întâmpla cu adevărat…

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu