Guvernul e optimist, dar suntem corigenţi la accesarea de fonduri UE

Guvernul e optimist, dar suntem corigenţi la accesarea de fonduri UE
11 decembrie 2017 Printează articolul

Deşi Guvernul e optimist, noi trebuie să ţinem cont de realitate. Adică,  în realitate noi suntem corigenţi la accesarea de fonduri UE. În ciuda declaraţiilor optimiste ale guvernanţilor, România se află în continuare printre corigenţi în ceea ce priveşte absorţia fondurilor europene. O statistică dată publicităţii de Comisa Europeană arată că ţara noastră a cheltuit numai 1,1% din fondurile alocate pentru perioada 2014-2020. În cifre absolute, e vorba de 400,4 milioane de euro. Mai mult de jumătate din această sumă, adică 241,9 milioane de euro, a fost accesată prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Polonia se află mult în faţa noastră, cu un procent de 7,5%, iar Bulgaria vine imediat în urma ei, cu 6,5%. Nu mai spunem de Portugalia, cu peste 10%. E drept că sunt şi ţări cu o situaţie mai slabă ca a noastră. De pildă, Austria, cu o rată de absorţie de numai 0,3% sau Irlanda, cu 0,9%. România însă are o stringentă nevoie de dezvoltare în privinţa infrastrusturii, astfel că banii europeni ar putea fi mană cerească pentru o ţară fără resurse financiare foarte mari.

Cu toate acestea, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, îşi exprima recent optimismul în legătură cu felul în care ţara noastră va reuşi să acceseze banii europeni până în 2020. El chiar a spus că România va ajunge, în viitorul apropiat, să fie dată ca exemplu pentru performanţa sa în privinţa absorţiei acestor fonduri.

Ce spune un oficial guvernamental

„Există o bază de date online care reflectă absorbția la zi. Și o să vedeți că România ocupă, în acest moment, în ceea ce privește fondurile de coeziune un loc 19 sau 20, din 27 și că diferențele dintre toate statele membre, din graficul actualizat, nu sunt mai mari de 200-300 de milioane de euro. Dacă vrem să fim corecți și onești, haideți să ne raportăm la date oficiale. Nu consider că România este, așa cum se vehiculează, cu mult în urma celorlalte state europene. Într-adevăr avem probleme față de alte state membre în implementarea proiectelor de infrastructură, fie că vorbim de achiziții, de contestații, de fraude. Dar în acest moment, datorită procedurilor impuse de UE, toate statele membre se află într-o poziție, să spunem, mai sus sau mai jos, dar nu cu o diferență semnificativă. Adică sunt state membre mult mai puternice decât România, cu experiență de zeci de ani în UE, dar care sunt după noi în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Sunt convins că la sfârșitul acestui an, România va fi undeva la jumătatea clasamentului. (…) Împreună, sunt convins că vom reuși ca în 2023 România să fie dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene”, spunea ministrul Marius Nica în cadrul unei dezbateri.

După cum se vede, guvernanţii ne tot spun să avem răbdare, că lucrurile vor fi mai bune în viitor. Şi tot aşteptăm acel bine care nu vrea totuşi să-şi facă apariţia. Generaţii întregi au tot aşteptat…

Pe de altă parte, faptul că Austra, de exemplu, a absorbit doar 0,3 % arată că este ceva fundamental greşit în modalitatea de absorbţie a acestor fonduri. Mai bine spus, legislaţia este făcută în aşa fel încât să nu se consume fundurile europene. Să existe doar pe hârtie sau ca deziderat, dar în practică să fie minuscule. Nu mai trebuie să ne întrebăm de ce Marea Britanie a ales să părăsească această construcţie, în definitiv utopică,  şi cochetează cu ideea şi alte ţări.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu