Autentificarea produselor agroalimentare prin amprentarea izotopică

Autentificarea produselor agroalimentare prin amprentarea izotopică
07 decembrie 2017 Printează articolul

Un proiect ambiţios are în vedere autentificarea produselor agroalimentare prin amprentarea izotopică. Proiectul, dezvoltat de cercetătorii clujeni de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj, ar putea să facă lumină pe piaţa produselor agroalimentare. Mai precis, să arate dacă aceste produse sunt făcute din materii prime naturale, aşa cum susţin cei ce le obţin în cadrul diverselor ferme tradiţionale.

Pe scurt, este vorba despre amprentarea izotopică a produselor alimentare. În cazul vinului, de pildă, această metodă poate scoate în evidenţă dacă licoarea are la bază strugurii crescuţi pe dealurile indicate de producător. La brânzeturi, aceeaşi metodă de investigaţie va arăta dacă în prepararea acestor bunătăţi a fost folosit laptele colectat dintr-o anumită zonă, aşa cum spune cel ce a obţinut produsul finit.

Acest proiect de cercetare este susţinut prin cofinanţarea din partea Fondului European de Dezvoltare Regională şi este în valoare de 15 milioane de lei. Proiectul a fost demarat în 2016 şi se va întinde pe o durată de cinci ani, timp în care cercetătorii vor pune la punct toate elementele acestui mecanism.

Explicaţiile specialiştilor

”Proiectul are scopul de a facilita interacţiunea dintre noi, cercetătorii, cu rezultatele noastre, care pot ajuta în mod direct companiile care doresc să se dezvolte pe baze de tehnologie, să lucrăm împreună pentru a transfera ceea ce putem noi face spre mediul economic. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiilor din sectorul agro-alimentar, cum ar fi cel mai mare producător de vinuri din Transilvania, Jidvei, până la mici fermieri, procesatori pe domeniul lactatelor şi brânzeturilor, care doresc să se dezvolte pe baze ecologice şi unde cercetarea poate avea un cuvânt în a le certifica produsele. Noi utilizăm metode izotopice pentru amprentarea produselor, iar astfel certificăm originea, provenienţa şi regiunea geografică din care este materia primă sau produsul, pentru a împiedica etichetarea frauduloasă a vinului, de exemplu. Prin această amprentare izotopică putem certifica faptul că un vin este produs din strugurii crescuţi pe dealurile producătorului, nu în altă parte, iar la brânzeturi putem certifica faptul că laptele folosit a fost colectat într-o anumită zonă”, a declarat pentru Mediafax directorul proiectului, Claudiu Filip.

Metodă recunoscută de UE

Explicaţii la fel de importante despre ceea ce se doreşte prin acest proiect de cercetare a dat şi Alina Magdaş, şef de department în cadrul institutului din Cluj.

“Practic, fiecare plantă înmagazinează în ea amprenta locului în care aceasta a crescut, iar raportul izotopic pe care îl determinăm noi nu face aprecieri de calitate asupra unui strugure, de exemplu, ci va reflecta zona de origine a acestuia. Este principiul din spatele autentificării vinurilor prin metode izotopice. Metoda este recunoscută la nivelul UE, fiind ultima care certifică autenticitatea unui produs, un ADN al băuturilor, cu alte cuvinte. Scopul este de a elimina falsurile, această amprentare izotopică fiind aplicată produselor cu valoare comercială ridicată. Avantajul asupra vinului şi ţuicii este faptul că amprenta izotopică rămâne constantă în timp, dacă analizez un vin în acest an, şi îl analizez peste 10 ani, constat că amprenta izotopică rămâne neschimbată”, a spus cercetătorul Alina Magdaş.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu