Festivalul internaţional de jazz din inima Apusenilor

Festivalul internaţional de jazz din inima Apusenilor
20 august 2017 Printează articolul

Un proiect cultural unic în România, festivalul dedicat jazz-ului contemporan, “Smida Jazz Festival”, se desfăşoară într-un cadru feeric, în inima Parcului Natural Apuseni. Festivalul internaţional de jazz din inima Apusenilor este programat între 25 şi 27 august, fiind la a doua ediţie.

Cum ajungeţi în acel loc

Trebuie să ajungeţi aşadar în cătunul Smida, aflat la altitudinea de 1.100 de metri. Cu siguranţă că participanţii la eveniment vor face ca populaţia cătunului să crească spectaculos pentru câteva zile. Asta, în condiţiile în care cătunul numără numai 22 de suflete.

Vă dăm câteva detalii legate de cum atingeţi această destinaţie. De la Cluj o luaţi pe şoseaua spre Oradea. Mergeţi până la Huedin şi de acolo vă despărţiţi de drumul naţional şi vă îndreptaţi spre Răchiţele, treceţi prin localitatea Doda Pilii şi aţi ajuns în Smida.

Întoarcerea în timp

Aşa cum e descrisă de organizatorul evenimentului, Asociația Transylvanian Cultural Development, partea asta de ţară este de-a dreptul spectaculoasă prin frumuseţea şi ineditul ei. Casele din Smida, ca şi cele din localităţile învecinate, sunt făcute din lemn. Timpul pare să stea în loc. Cătunul arată ca şi cum ai fi în urmă cu un secol. Cert este că odată intrat în acest spaţiu eşti îndemnat să laşi de-o parte grijile, tristeţile, ca să primeşti de la natură tot ce are ea mai bun, energia pozitivă.

Locuri de vizitat

Festivalul este, aşa cum arată cei care îl organizează, şi o modalitate de a promova zona aceasta, cu tradiţiile şi produsele sale. Dacă vorbim de Parcul Naţional Apuseni, ne referim la o arie de aproximativ 76.000 de hectare în care se află mai mult de 1.500 de peşteri. Dacă veniţi la festival, puteţi vizita, fiind în apropiere, Peştera Mare din Valea Firii. La fel, puteţi ajunge la Peştera Scărişoara, care e la 40 de kilometri de cătunul Smida. Mai aproape, la 24 de kilometri, e Peştera Focul Viu. Gheţarul din interior arde zi de zi, fiind vorba de o reflexie a luminii soarelui. Frumuseţea acestui loc e greu de descris în cuvinte. Mai bine mergeţi acolo să vedeţi.

Artiştii care vor urca pe scenă 

Acum urmează câteva amănunte despre formaţiile care vor cânta în cadrul ediţiei din acest an a festivalului. GoGo Penguin (foto) din Marea Britanie, pentru prima oară la noi în ţară, Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz din Norvegia, Tingvall Trio din Germania, olandezul Eric Vloeimans’ Gatecrash, in premieră în România, francezii de la The Kandinsky Effect, şi ei la prima vizită la noi, Sickpicnic din Ungaria, Iordache, JazzyBIT şi Trompetre din România.

foto : www.smidajazz.ro  

www.youtube.com

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu