Exemplul de solidaritate din Cluj Napoca poate fi urmat oriunde

Exemplul de solidaritate din Cluj Napoca poate fi urmat oriunde
29 septembrie 2017 Printează articolul

Exemplul de solidaritate din Cluj Napoca poate fi urmat oriunde, astfel că merită semnalat. Este vorba de un act în sprijinul culturii bazat pe solidaritate, aşa cum s-a întâmplat în Cluj Napoca.  Un grup de oameni de afaceri din zona aceasta a sprijint financiar Opera Română din Cluj pentru finalizarea lucrărilor de refacere a coridoarelor din instituţie. Conducerea Operei spune că din 1970 nu se mai făcuseră lucrări de întreţinere, iar coridoarele arătau jalnic. De la stat nu au venit bani pentru această investiţie, în schimb au fost găsite resurse financiare pe plan local.

La stat, multă birocraţie

După cum arată portalul www.ştiridecluj.ro, Asociaţia Pro Opera Transilvană a sprijinit efectuarea unor lucrări în valoare de 55.000 de lei. Directorul Operei Române din Cluj, Florin Estefan, a declarat pentru presa locală că birocraţia excesivă face imposibilă orice investiţie din partea statului. Fie nu se dau aprobări de la forurile superioare, fie se spune că nu sunt fonduri.

”Suntem îngrădiți din punct de vedere legislativ în a achiziționa anumite lucruri. Nu primim aprobări sau dacă le primim nu mai primim finantare. Mi-am dorit un sprijin extern ca să pot să mă duc să spun că am nevoie de ajutor pentru a zugrăvi coridoarele de la Operă, care nu au mai fost zugrăvite din anii 1970 și arătam ca pușcăria de la Gherla. Am zugrăvit anul trecut o parte și anul acesta nu știam cum să mai rezolv și partea cealaltă”, a spus managerul Operei clujene.

Mai multe exemple de implicare civică

Asociaţia Pro Opera Transilvană s-a format abia în acest an. Şi iată că deja a reuşit să mobilizeze comunitatea în rezolvarea unei probleme punctuale, legată de clădirea Operei. Directorul Asociaţiei, Daniel Metz, speră ca un număr cât mai mare de oameni să adere la această formă de organizare asociativă şi în acest fel viitoare acte de binefacere să fie susţinute de comunitate.

”Partea pozitivă este foarte evidentă. În loc să luăm banii aceștia să îi cheltuim în privat, am considerat că este frumos din partea noastră să folosim acei bani la o instituție care are nevoie. Eu cred că la nivelul cetății Clujului există un număr semnificativ de oameni care îndrăgesc actul de cultură și eu sper să reușim să aducem în jurul acestei Asociații un număr tot mai mare de oameni pentru a mobiliza niște resurse financiare care să vină în sprijinul Operei”, conchide Daniel Metz, liderul Asociaţiei.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu