Elevii claselor a VIII-a simulează testele naționale

Elevii claselor a VIII-a simulează testele naționale
21 februarie 2016 Printează articolul

Primii care vor susţine simularea examenelor naționale sunt cei 188.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a. Potrivit calendarului de desfăşurare a simulării, luni, 22 februarie, este prevăzută proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 23 februarie, se va desfăşura proba de Matematică, iar miercuri, 24 februarie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă, pe care o vor susțile doar elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale. Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 4 martie.

Notele obţinute se trec în catalog numai la cerere

Continuând regulile anilor trecuți, nici la aceste simulări notele obţinute nu se vor trece în catalog.
Totuși, în situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. Simularea are nu doar rolul de a-i familiariza pe elevi cu examenul propriu-zis din vară, deci cu rigorile acestuia, ci și de a se vedea care este situația reală în teren, anume stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea actului educaţional. “În urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.”, se spune într-un comunicat al Ministerului Educației Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Subiectele, similare cu modelele publicate pe Internet

Subiectele pentru simularea Evaluării Naţionale sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar modelelor publicate pe site-ul www.subiecte2016.edu.ro, încă din luna noiembrie a anului trecut. Acestea sunt proiectate în așa fel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de evaluare și parcurse până la această dată. Lucrările vor fi corectate de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă. La corectarea lucrărilor se vor folosi bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional.

La simularea din 2015, participare de 96,17 %

Interesul elevilor de a participa la simuare este, categoric, foarte ridicat. Dovadă stau înseși procentele de participare. Astfel, anul trecut, 96,17% dintre elevii înscrişi în clasa a VIII-a (adică 180.442 de elevi) au participat la toate probele simulării, iar 50,68% dintre cei prezenţi (91.445 de elevi) au obţinut medii peste 5. Cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în judeţul Bacău – 68,56% (rată prezenţă – 99,47%), municipiul Bucureşti – 64% (rată prezenţă – 95,03%), judeţul Giurgiu – 63,8% (rată prezenţă – 92,05%) şi judeţul Bihor – 61,8% (rată prezenţă – 90,36%). La polul opus, cele mai slabe rezultate (rate de promovare sub 40%) s-au consemnat în judeţele Caraş-Severin (36,27%), Vaslui (38,55%) şi Tulcea (39,89%). În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 95%.

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu