Eclipsa totală de Soare, transmisă în direct de NASA

Eclipsa totală de Soare, transmisă în direct de NASA
21 august 2017 Printează articolul

Eclipsa totală de Soare, care va avea loc astăzi, 21 august 2017, şi este cea de-a 11-a eclipsă de Soare din acest secol va fi transmisă în direct de NASA.

Fabulosul fenomen astronomic va fi vizibil în 48 de state, iar în America va putea fi observat pe ambele coaste ale SUA. Eclipsa totală de Soare va putea fi urmărită de la ora 20:43, ora României, deci de la acea oră puteţi să staţi cu ochii pe Internet. Spectaculosul fenomen va bucura milioane de americani, pentru a marca acest eveniment fiind programate nu doar petreceri pe acoperiş şi excursii speciale, ci şi nunţi.

În Europa, eclipsa va avea o acoperire între 10 şi 40 %

Eclipsa totală de soare va fi vizibilă şi în unele ţări din Europa, dar nu total, ci într-un anumit procent. Acoperirea parțială va atinge pe insula São Miguel din Azore circa 28 %, iar la Madeira aproape 33 %. În Las Palmas, aproape 40 % din eclipsă poate fi obținută la apusul Soarelui. Pe coasta de vest a Peninsulei Iberice eclipsa va avea o acoperire între 13 % și 22 %, în Nord și în Sud fiind atinsă la apusul Soarelui. Pe coasta franceză a Atlanticului, acoperirea maximă este semnificativ inferioară, de doar 10 %, pe coasta de vest a Insulelor Britanice fiind la fel. În Germania, începutul eclipsei poate fi văzut la apusul Soarelui la nord-vestul extrem, la Borkum și numai în condiții atmosferice perfecte.

În România, însă, nu există nici o şansă să ne mai bucurăm de spectacolul fascinant al trecerii Lunii peste discul Solar. Reamintim că în România eclipsa totală de Soare a fost vizibilă în 11 august 1999, fiind ultima eclipsă totală de Soare din secolul trecut. Următoarea eclipsă totală de Soare, vizibilă de pe teritorul Românei, precum şi din Bucureşti, se va produce abia peste 76 de ani, anume pe 3 septembrie 2081 şi o vor vedea doar urmaşii noştri.

Spre deosebire de noi, însă, americanii vor avea ocazia să mai prindă destul de curând o altă eclipsă totală de Soare, următoarea având loc în 2024.

Fiecare eclipsă este unică

Aşa cum spun oamenii de ştiinţă, fiecare eclipsă de Soare este diferită, având anumite elemente care îi conferă acea unicitate. Donald Liebenberg, în vârstă de 85 de ani, cercetător la Clemson University din South Carolina, a văzut 26 de eclipse până acum şi spune că fiecare este unică.

“Când am văzut-o pe prima am fost impresionat de faptul că temperatura a scăzut şi cerul s-a înegrit, iar păsările s-au întors în cuiburi. Sunt impresionat de faptul că şi babilonienii erau capabili să prezică momentul şi locul apariţiei unei eclipse”, a declarat el pentru AFP.

Eclipsa se poate urmări pe Internet

Aşa cum spuneam la început, eclipsa totală de Soare de diseară va putea fi urmărită pe Internet. În acest sens, o echipă de cercetători de la Universitatea din Montana în colaborare cu NASA va participa la Proiectul Space Grant Ballooning.  Cele 50 de baloane umplute cu heliu şi înălţate la 30 de kilometri altitudine vor capta şi transmite pe Pământ imagini foto-video cu eclipsa totală care traversează SUA în 21 august.

La americani, imaginile cu eclipsa totală de Soare vor fi proiectate pe ecranul Toshiba Vision din New York Times Square, iar în rest vor putea fi vizualizate pe site-ul NASA, la adresa www.nasa.gov.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu