Îmbolnăvirile copiilor de la Piteşti, din cauza E-coli

Îmbolnăvirile copiilor de la Piteşti, din cauza E-coli
25 februarie 2016 Printează articolul

Copiii de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti s-au îmbolnăvit din cauza unei tulpini de Escherichia coli (E-coli) enterohemoragic O26. Acestea sunt concluziile la care au ajuns specialiștii Centrului European de Boli Transmisibile chemaţi să facă lumină în cazul îmbolnăvirilor multiple.
Medicii care desfășoară ancheta epidemiologică au anunțat că urmăresc două ipoteze privind cauzele îmbolnăvirilor, și anume: sursă de infecție de origine alimentară sau o posibilă transmitere interumană. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat deja o anchetă în acest sens.

Măsuri de prevenţie

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş Cadariu, care a prezentat concluziile echipei de specialişti într-o conferinţă de presă, a subliniat, încă o dată, importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. El a recomandat achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Anchetă în spitale

Ministrul a solicitat Corpului de Control ca până la data de 4 martie 2016 să finalizeze ancheta privind activitatea Spitalului de Pediatrie din Pitești, a Direcției de Sănătate Publică Argeș, respectiv gestionarea situației pacientului de 1 an și 4 luni internat în cursul zilei de miercuri, 24 februarie de către toate instituțiile implicate, inclusiv cele 3 unități spitalicești din București, și să stabilească măsurile legale ce se impun.

Demitere la Piteşti

Încă din cursul zilei de miercuri, 24 februarie, ministrul Sănătăţii a solicitat demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti sau demiterea acesteia de către autorităţile publice locale în a căror administrare şi responsabilitate se află această unitate spitalicească. Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, a refuzat să îşi dea demisia, susţinând că niciunul dintre copiii care a murit nu a trecut pe la unitatea medicală aflată în coordonarea lui. El a spus că aşteaptă să fie demis de către ministrul Sănătăţii şi vrea să i se prezinte argumentele acestei măsuri. Subliniind lipsa repetată a raportărilor din partea Spitalului de Pediatrie din Pitești, ministrul a accentuat că solicitarea unei demisii a conducerii acestei instituții nu trebuie interpretată ca o posibilă compromitere a descentralizării, ci de respectare a dispozițiilor legale în materie.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu