Divorţul la notarul public. Părţile pot fi asistate de avocat

Divorţul la notarul public. Părţile pot fi asistate de avocat
04 martie 2020 Printează articolul

Divorţul la notarul public permite ca părţile (cei doi soţi) să fie asistate de avocat. Cei doi soţi care aleg să divorţeze la notarul public au în vedere nu doar economia de timp (30 de zile), de resurse financiare și reducerea consumului emotional,  ci și gradul sporit de protecție. Dacă la judecătorie, de exemplu, şedinţele sunt publice, notarul public asigură un grad sporit al drepturilor și intereselor celor care aleg să își încheie oficial mariajul pe această cale. Dacă doresc, cei doi soţi pot fi asistați de avocați, verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către notarul public fiind făcută în prezența tuturor participanților.

Consiliaţi mai bine, unii soţi renunţă la divorţ

„Nu reprezintă deloc o excepție situațiile în care soții, mai bine informați și consiliați ca urmare a colaborării dintre notarii publici și avocați, să renunțe la desfacerea căsătoriei”, declară d-na notar public Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al UNNPR.

Potrivit datelor statistice furnizate de Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale C.N.A.R.N.N.-INFONOT, pe parcursul ultimilor trei ani numărul cererilor de divorț înregistrate și nefinalizate a fost în creștere, după cum urmează:

  • În anul 2017, din cele 18.672 de cereri de divorț înregistrate în Registrul Național de Evidență a Certificatelor de Divorț (RNECD), 1.802 au fost respingeri.
  • În anul 2018, din cele 19.746 de cereri de divorț, 2.016 au fost respingeri.
  • În anul 2019, din cele 19.746 de cereri de divorț, 2.140 au fost respingeri.

„Cauzele respingerii cererilor de divorț pot fi diverse: fie faptul că soții renunță la acțiune, împăcându-se, fie neprezentarea ambelor părți în fața notarului public, fie imposibilitatea ajungerii la un acord și alegerea instanței ca soluție finală de desfacere a căsătoriei. Împăcarea soților ca motiv pentru care notarul public nu pronunță divorțul este relativ des întâlnit în această procedură”, conchide purtătorul de cuvând al UNNPR.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu