Decizie BOR. De ce nu se mai serbează Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie?

by stiriAdmin | martie 30, 2019 3:00 pm

BOR a  decis şi explică de ce nu se mai serbează Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie. Decizia vine din partea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care a stabilit ca Sfântul Gheorghe să nu se mai serbeze anul acesta pe 23 aprilie. Decizia are în vedere faptul că ziua de marţi, 23 aprilie 2019 pică în postul Paştelui şi, mai ales, în Săptămâna Patimilor, deci nu se cade ca sărbătoriţii să petreacă chiar în respectiva săptămână.

Petrecerile, pe 29 aprilie

Evident, un telefon de felicitare pentru cei care se numesc Gheorghe, Goerge, Georgeta etc. , deci nume care se serbează de Sfântul Gheorghe, se va da tot pe 23 aprilie. Doar petrecerea nu se va face pe 23 aprilie, ci pe 29 aprilie, imediat după Paşti, deci în a doua zi de Paşte, zi în care BOR a decis să se serbeze Sfântul Gheorghe anul acesta. Decizia are în vedere, îndeosebi, canoanele bisericeşti, în sensul că slujba pentru cinstirea Sfântului Gheorghe se va face de către biserici în data de 29 aprilie.

„Sfântul Gheorghe a fost unul dintre marii credincioși ai omenirii, iar cinstirea lui înseamnă motive de sărbătoare și bucurie. Anul acesta, 23 aprilie pică în perioada în care creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor. În consecință, s-a decis ca toți purtătorii numelui acestui sfânt să își celebreze onomastica pe 29 aprilie, după ieșirea din Postul Paștelui. Astfel de situații au mai existat în trecut și este o decizie cât se poate de normală a bisericii”, se spune într-un comunicat BOR.

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și onorați sfinți ai creștinismului. Cu toate acestea, istoria vieții sale este foarte puțîn cunoscută, astfel că, de-a lungul timpului, au apărut multe legende despre Sfântul Gheorghe.  Acesta este sărbătorit  de Biserica Ortodoxă și cea Româno Catolică. Imaginea Sfântului Gheorghe (patronul Angliei) a fost mereu  asociată cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină până la sacrificiul suprem.

Potrivit tradiţiei ortodoxe, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia într-o familie creștină, tatăl sau fiind general român. La vârsta de 30 ani, Sf. Gheorghe a devenit la rândul sau general în armata lui Dioclețian. dragostea de creştinătate a Marelui Mucenic Sfântul Gheorghe a fost pusă la încercare prin nenumărate și de neimaginat torturi fizice și psihice.

Source URL: https://www.stiriutile.ro/decizie-bor-de-ce-nu-se-mai-serbeaza-sfantul-gheorghe-pe-23-aprilie/