Debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare va fi interzisă

Debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare va fi interzisă
21 septembrie 2017 Printează articolul

Debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare va fi imposibilă după ce actuala legislaţie va fi modificată. Se va introduce termenul de zonă unitară de încălzire, din care nu ai voie să ieşi. Adică, vrei nu vrei, statul te leagă definitiv de RADET şi firmele similare din provincie. Aberant, să dictezi cuiva, în zilele noastre, cum şi cu cine să se încălzească. Dacă nu reacţionăm, vom ajunge să fim duşi şi la tăiere şi să nu zicem nici pîs.

Parlamentul are în acest moment în dezbatere Legea 325 din 2006 privind energia termică. Se propun o serie de modificări, între care cea mai ciudată, de fapt aberantă am spune noi, este legată de interdicţia impusă cetăţenilor care se încălzesc cu ajutorul sistemului centralizat de termoficare de a mai părăsi acest sistem.

Ciudăţenia unei legi

Autoritatea locală va fi cea care, potrivit viitoarei legi, va delimita zona unitară de încălzire. O zonă care poate fi la nivelul unui întreg oraş, dar poate fi şi un cartier ori un cvartal de blocuri. Ei bine, în această zonă trebuie să funcţioneze un singur sistem de termoficare. Aşadar nimeni din zona asta nu mai poate să spună că de mâine se debranşează şi se va încălzi în apartament cu ajutorul centralei pe gaz. Zona unitară va avea un singur mod de încălzire, deci prin sistem centralizat.

Scurtă istorie

Istoria ultimilor 28 de ani ai tranziţiei româneşti a arătat că oraşe întregi au rămas fără sistem centralizat de termoficare. Asta, în situaţia în care aceste sisteme au devenit nerentabile. De ce? Pentru că mulţi oameni au decis să se debranşeze de la acel sistem, alegând să îşi asigure apa caldă şi căldura cu ajutorul centralei de apartament.

Fiecare îşi făcea un calcul economic din care rezulta că plăteşte mai puţin la întreţinere prin centarala de apartament, în comparaţie cu sistemul centralizat. Cu tot mai puţini abonaţi, dar şi în condiţiile în care nu fuseseră trecute prin retehnologizare, sistemele centralizate au dat faliment în multe oraşe de la noi.

Ce vrea să facă în fapt noua lege? Să îi transforme pe românii branşaţi încă la sistemul centralizat de termoficare în prizonieri ai acestui mecanism. Şi în acelaşi timp să protejeze aceste sisteme învechite de asigurare a energiei termice. Asta ce poate însemna? Autorităţile locale, cele care păstoresc aceste sisteme, nu se vor mai gândi de acum încolo să investească în retehnologizarea reţelelor de termoficare şi a instalaţiilor de producere a agentului termic. Retehnologizare care înseamnă reducerea pierderilor pe reţea şi costuri mai mici pentru consumatori, la randament al căldurii mai mare.

Invitaţie la incompetenţă pentru primării

Că din cauza uzurii avansate a instalaţiilor se produc mari pierderi pe reţea şi că abonatul plăteşte pierderile, acestea vor fi subiecte neinteresante pentru primării. Oricum cetăţeanul, potrivit noii legi, nu se va mai putea debranşa de la sistemul centralizat. Va plăti el şi pierderile şi incompetenţa primarilor care nu ştiu sau nu vor să modernizeze sistemele centralizate de termoficare.

Legiuitorul îşi închipuie probabil că prin modificarea legislaţiei va rezolva o problemă. În fapt, nu va face altceva decât să pună capac pe un cazan în fierbere.  Plus că va instaura monopolul. Este cam ilegal, măi stimabililor parlamentari! Se pare că majoritatea parlamentară este complet cu capul în nori, ca să nu spunem că este de o incompetenţă crasă. Guvernanţii, care acum se „bat cu cărămida în piept” că au câştigat alegerile, uită că la viitoarele alegeri pot ajunge foarte rapid în opoziţie. Durmul spre opoziţie este tot mai aproape. Din păcate, nici celelalte partide nu sunt mai breze. S-a tot văzut cît de inteligentă este clasa politică postedembristă. Năucitor este că nici unul dintre partide nu face dovada că i-ar iubi pe români. Altfel, ar avea scaun la cap şi nu ar veni permanent cu tot felul de legi aberante şi împotriva propriului popor.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu