De Paşte. Aproape 500 de milioane de ortodocşi sărbătoresc Învierea lui Hristos

De Paşte. Aproape 500 de milioane de ortodocşi sărbătoresc Învierea lui Hristos
07 aprilie 2018 Printează articolul

De Paşte, aproape 500 de milioane de ortodocşi sărbătoresc sărbătoresc Învierea lui Hristos. Dacă astăzi obiceiurile s-au mai schimbat, înainte, potrivit tradiţiei, la miezul nopţii între zilele de sâmbătă şi duminică oamenii se trezeau din somn în bătaia clopotelor. Se spălau cu apă curată, îşi puneau straie noi, luau câte o lumânare şi porneau către biserică unde preotul, cu Sfânta Evanghelie şi crucea în mână, urmat de alaiul de credincioşi, ieşea cu lumânarea aprinsă şi înconjurau biserica de trei ori. Când preotul rostea „Christos a înviat!” toţi cei prezenţi la acest serviciu religios spuneau: „Adevărat a înviat!”, răspunsul fiind recunoaşterea tainei Învierii. Cu lumânarea aprinsă, fiecare se întorcea acasă şi făcea o cruce mică pe peretele dinspre răsărit, afumându-l cu lumânarea, pe care o păstrau tot restul anului. Oamenilor le era permis să mănânce bucatele (pasca/pâinea, ouăle roşii, carnea de miel, sarea şi vinul) abia după ce acestea se sfinţeau şi după ce fiecare persoană participa la Liturghie.

În zilele de acum, se merge la slujbă seara, la ora 19:00, şi se revine acasă în jurul orei 24:00. Prea puţini mai stau la slujbă toată noaptea şi se întorc acasă spre dimineaţă. Dar în  orice variant, este bine că destui credincioşi merg la biserică şi se bucură de Învierea lui Iisus Hristos.

Obiceiuri de Paşte

Şi de Paşte există unele obiceiuri, dar şi interdicţii, pe care vi le prezentăm în continuare.

  • La Înviere este bine să vă îmbrăcaţi cu o haină nouă, îmbrăcămintea nouă, la fel ca şi apa, având un rol purificator.
  • În ziua de Paşti nu este bine să dormiţi, pentru a nu fi somnoros în restul anului şi să nu  aveţi ghinion, în sensul să nu mănânce viermii semănăturile, să nu fie distrusă recolta şi să nu vă prindă ploaia ori de câte ori veţi vrea să lucraţi câmpul.
  • Lumânarea de la Înviere trebuie păstrata în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări. 
  • În dimineaţa Paştelui este bine să priviţi prima dată într-o cofa cu apă neîncepută. Se spune că veţi avea vederea bună în restul anului.
  • Se spune că de Paşte e bine să vă spălaţi pe faţă cu apă neîncepută dintr-o cană nouă, în care aţi pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.
  • Pentru a nu transpira tot anul, se spune că în ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare.
  • Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea este bine să păstraţi bucăţi din ele peste an.
  • La masa de Paşte este bine să mâncaţi mai întâi un ou, pentru că se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului.
  • Cu cine ciocniti ouăle vopsite în ziua de Paşti, cu aceia vă veţi întâlni în lumea cealaltă.
  • Dacă păstraţi un ou roşu 40 de zile după Paşte şi nu se strică, veţi avea noroc tot anul.
  • De Paşte se aşează o bucăţică de fier sub prag, ca o protecţie pentru casă.
  • De Paşte, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.
  • Se spune că cei ce mor în duminica de Paşte sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în rai.
  • Copii născuţi de Paşte sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.

Acum, după ce v-am enumerat câteva dintre obiceiurile de Paşte, vă dorim să aveţi un Paşte fericit, cu lumină şi sănătate împreună cu cei dragi. Hristos a înviat!

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu