Cum alegem aparatul de încălzire pentru acasă?

by stiriAdmin | noiembrie 28, 2016 3:00 pm

Cum alegem aparatul de încălzire pentru acasă este o întrebare extrem de potrivită având în vedere că sezonul rece este în toi şi frigul va fi tot mai pătrunzător. Astfel,  se pune problema modului în care alegem aparatul de încălzire pentru acasă  şi ne referim aici la aparatele de încălzire pe bază de energie electrică.

Ne vom referi  la aparatele care sunt portabile, mobilitatea acestora oferind o serie de avantaje, precum amplasarea în camera în care dorim să facem căldură, depozitarea pe timp de vară şi, deloc de neglijat, reglarea nivelului de căldură.

 

Criterii de alegere

 

Magazinele oferă o gamă extrem de diversificată de aparate de încălzire a locuinţei.  În consecinţă, nu ne rămâne decât să alegem cea mai potrivită variantă. Ei bine, în alegerea aparatului de încălzit vom ţine seama de o serie de criterii. Vă prezentă , în continuare,  cele mai importante criterii.

 

Căldura versus factura la electricitate

 

Primul criteriu pe care l-am enumerat este consumul de electricitate, un aspect foarte important.  Putem sau nu să ţinem seama, în funcţie de bugetul pe care îl avem la dispoziţie. Tocmai din acest motiv, aparatele portabile de încălzire sunt dotate cu trepte de putere şi termostate.

Prin folosirea treptelor de putere fiecare poate alege şi controla ceea ce este mai important. Bugetul dictează să alegem confortul din punct de vedere al încălzirii sau din punct de vedere al consumului de electricitate. Practic,  nivelul de căldură din spaţiul încălzit versus factura la electricitate. Este bine ştiut, dar reamintim şi noi faptul că o cameră se încălzeşte mai repede folosind cea mai ridicată treaptă de putere. Ceea ce  se traduce printr-un consum mai ridicat de electricitate. Încălzirea mai rapidă este dată de puterea aparatului de încălzit (numărul de Waţi – 800 W, 1500 W, 2500 W etc.), deci este direct proporţională cu consumul mai mare de electricitate.

De asemenea, izolaţia camerei contribuie la consumul de electricitate. Cu cât spaţiul pentru încălzit este mai slab izolat (frestre şi uşi  pe lângă care intră aerul, pereţi neizolaţi termic etc.), cu atât este mai mare consumul de căldură, deci de electricitate. Dimpotrivă, cu cât spaţiul de încălzit este mai bine izolat, consumul de electricitate este mai redus, în sensul că se răceşte mai greu în cameră şi timpul de folosire al aparatului de încălzit este mai mic.

 

Aparate de încălzire

 

Cel mai des întâlnite şi folosite aparate electrice portabile de încălzire sunt radiatoarele electrice, aerotermele, convectoarele şi caloriferele cu ulei. Fiecare dintre acestea prezintă avantaje şi dezavantaje, enumerându-le pe cele mai importante.

Radiatoare electrice radiator

Radiatoarele electrice au avantajul că sunt mici şi uşoare, deci se transportă uşor şi fac repede transferul de căldură în faţa lor şi nici preţul nu este doborâtor (cel mai ietin costă 41 de lei). În schimb, au dezavantajul că nu încălzesc toată camera decât într-un timp mai mare.

Aeroterme

Aerotermele au un mod foarte uşor de a încălzi camera, fiind compuse dintr-o rezistență ce încălzește aerotermaaerul și un ventilator care-l suflă.

Ca avantaje pot fi amintite portabilitatea ridicată (aerotermele casnice sunt uşoare şi se pot poziţiona foarte uşor) şi împrăştierea aerului cald în toată camera, dar şi preţul rezonabil (cea mai ieftină aerotermă costă 30 de lei ).

În schimb, au dezavantajul că ridică tot praful din cameră cu ajutorul ventilatorului din dotare şi sunt şi cam zgomotoase (responsabil e tot ventilatorul). Pentru a nu vi se sulfa mereu aer în faţă, este recomandabil să plasaţi aeroterma într-un loc mai îndepărtat, mai ales că scopul aerotermei este de a încălzi camera, nicidecum să fiţi înconjurat imediat de un aer cald.

Convectoare

Convectoarele, al căror principiu de funcţionare este să încălzească aerul rece de la nivelul podelei, care convectorintră în acest aparat de încălzire şi să-l ridice înspre tavan, are, de asemenea, avantaje şi dezavantaje.

Ca avantaje se pot enumera varietatea de modele, în sensul că există convectoare de perete fixe sau care se plasează pe podea fiind mobile, nu sunt zgomotoase şi recirculă aerul din încăpere.

Printre dezavantaje s-ar enumera lipsa roţilor (prea puţine modele dispun de roti, deci trebuie ridicate complet de pe podea când se doreşte plasarea lor în alt loc din camera) şi faptul că nu trebuie blocate gurile de evacuare a aerului cald, guri plasate în partea superioară a convectoarelor.

Calorifere cu ulei

Caloriferele cu ulei sunt asemănătoare caloriferelor standard, cu diferenţa că în interior nu sunt pline cu calorifer-ulei apă sau antigel, ci cu ulei.

Printre avantajele oferite de caloriferul cu ulei se numără inerţia termică mare (după ce se scoate din priză sau se opreşte pur şi simplu, caloriferul rămâne cald încă o anumită perioadă, căldură dată de uleiul fierbinte din interior), lipsa zgomotului, încălzirea directă a locului în care este plasat şi ulterior a întregii camere.

Ca dezavantaje amintim posibile scurgeri de ulei, deplasarea greoaie a acestui tip de încălzire (caloriferele sunt destul de grele, noroc că sunt echipate cu roţi), se încălzesc mai greu, sunt mai scumpe (nu există calorifer cu ulei care să coste mai puţin de 100 de lei, dar pot ajunge şi la 800 de lei, în funcţie de marcă şi putere).

Concluzionând, atunci când alegeţi aparatul de încălzire electric pentru acasă încercaţi să nu vă ghidaţi doar după preţ, avantajele şi dezavantajele enumerate mai sus, ci ţineţi seama şi de producător, mai ales că siguranţa în exploatare este extrem de importantă, pur şi simplu vitală.

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/cum-alegem-aparatul-de-incalzire-pentru-acasa/