Cum află britanicii diseară de celebra ie românească

Cum află britanicii diseară de celebra ie românească
25 iunie 2018 Printează articolul

Cum află britanicii de celebra ie românească este o întrebare al cărui prim răspuns va avea loc chiar diseară. Celebra ie românească va fi celebrată la Londra, în seara zilei de luni, 25 iunie, Ziua Universală a Iei fiind sărbătorită în capitala Marii Britanii. Sărbătorirea se face printr-un eveniment special ce cuprinde vernisajul unei expoziții de panouri și ii tradiționale, curatoriată de iniţiatoarea „Semne Cusute” Ioana Corduneanu. Vernisajul va fi urmat de un concert de muzică inspirată de ritmurile româneşti tradiţionale. Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) Londra, în parteneriat cu Ambasada României şi asociația Romanian Women in the UK.

De ce e importantă celebra ie românească 

Seara va fi deschisă cu o evocare a importanței iei românești ca simbol al identității noastre naționale.
“Expoziția din Galeria Brâncuși a Institutului propune, prin intermediul a 15 panouri descriptive, o incursiune în arta textilă tradițională: de la concept până la croi, compoziție și broderie. Pentru a desluși semnificația broderiilor ce ornamentează iile tradiționale românești, vizitatorii vor putea scana, cu ajutorul telefonului mobil, codurile QR ce sunt integrate în simbolurile de pe panouri.  Proiectul va avea şi o componentă video, prin prezentarea a două filme realizate de Ioana Corduneanu, ce redau versatilitatea cămăşii tradiţionale româneşti.”, se spune în comunicatul ICR Londra.

Concert cu inflexiuni tradiţionale

Evenimentul se va încheia cu un concert susținut de DJ Nico de Transilvania și Monica Madaș (aka Monooka), două cunoscute muziciene de origine română stabilite în Marea Britanie, care vor îmbina muzica tradițională cu ritmuri de jazz și beat-uri contemporane.

„Semne Cusute” a luat parte din dorinţa de a face cunoscut limbajul vizual universal ce se regăseşte pe costumul tradiţional românesc, limbaj inspirat de univers, folosit de femei pentru a reda ordinea firească a lumii precum şi locul lor în ea. Acesta este primul proiect menit să educe publicul larg întru recuperarea şi transmiterea patrimoniului imaterial privind realizarea cămășilor tradiţionale.

Celebrarea Zilei Universale a iei se încadrează în strategia ICR Londra de a face cunoscute publicului britanic importante repere identitare românești, prin familiarizarea acestuia cu ia tradițională și cu multiplele interpretări actuale ale acesteia.

Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile la www.icr-london.co.uk și www.facebook.com/ICRLondon/.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu