Conferinţa Naţională Alzheimer: de la educaţie la prevenţie

Conferinţa Naţională Alzheimer: de la educaţie la prevenţie
25 februarie 2016 Printează articolul

Familiile bolnavilor de Alzheimer au nevoie de educaţie şi informaţii pentru a putea face faţă bolilor celor dragi şi a le asigura îngrijirea necesară. Aceasta este tema celei de-a şasea ediţii a Conferinţei Naţionale Alzheimer, care se desfăşoară în perioada 25-27 februarie la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti.
Manifestarea, organizată de Societatea Română Alzheimer, este singurul eveniment din România dedicat acestei boli şi va da ocazia celor peste 300 de participanţi să participe la cursuri, conferinţe, mese rotunde şi workshop-uri pe această temă.

Aproape 200.000 de români suferinzi de Alzheimer

În momentul de faţă, statisticile arată că în România există aproximativ 200.000 de persoane care suferă de Alzheimer. Prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, a atras atenţia asupra înmulţirii cazurilor de pacienţi care cer un prim diagnostic şi a faptului că nu există o reţea de suport medical la nivelul multor regiuni din România. Astfel, familiile celor bolnavi sunt private de informaţiile necesare pentru a şti cum să îngrijească un bolnav de Alzheimer, în condiţiile în care personalul medical specializat este subdimensionat.
„Principala cauză a diagnosticării în stadii tardive a bolii, a disfuncţiilor şi dezorganizării familiilor, a costurilor crescute şi a complicaţiilor evolutive, precum şi a depresiei îngrijitorilor, este educaţia precară a populaţiei şi nivelul scăzut al informaţiilor privind tulburările neurogenerative. Implicarea familiei este esenţială în tratamentul bolnavului cu Alzheimer, iar imposibilitatea realizării unei alianţe între terapeut şi familie are rezultate dezastruoase, ajungând până la scăderea calităţii îngrijirilor acordate bolnavului”, a declarat prof. dr. Cătălina Tudose.

Strategie Naţională şi prevenţie

Participanţii la Conferinţa Naţională Alzheimer au militat pentru necesitatea unei Strategii Naţionale pentru Demenţe, dar şi pentru implementarea unui program de prevenţie. Prof. univ. dr. Gabriel-Ioan Prada, preşedintele Societăţii Române de Geriatrie şi Gerontologie, a explicat că Alzheimer este o boală, iar demenţa este ultima fază a acesteia. El a atras atenţia că Alzheimerul debutează, în general, cu 15-20 de ani înainte de demenţă, de aceea un program de prevenţie şi educaţie a publicului este extrem de indicat. „Din păcate, nu avem o terapie care să prevină boala, dar putem întârzia manifestările demenţei. Nu trebuie să ignorăm anumiţi factori de risc, care se pot manifesta încă de la 30-35 de ani”, a spus specialistul.

Diagnosticare precoce

La rândul său, prof. dr. Bogdan O. Popescu, viitor preşedinte al Societăţii de Neurologie din România, a subliniat că este foarte importantă organizarea centrelor specializate în cadrul cărora să se poată stabili un diagnostic precoce. “Diagnosticarea din timp a bolii poate întârzia momentul în care pacientul are nevoie de instituţionalizare, momentul în care boala ajunge în stadiul cel mai dur”, a spus prof. dr. Bogdan O. Popescu.

Factori de risc

În cele mai multe cazuri, vârsta înaintată este factorul de risc cel mai important. Însă nu este singurul: istoricul familial, diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea şi dislipidemiile (creşterea nivelulului de colesterol în sânge) sunt alţi factori de risc care pot indica instalarea bolii.
Riscul de a dezvolta boala este şi mai mare în cazul celor cu antecedente în familie. Dacă la unul dintre părinţi boala s-a manifestat la 60- 65 de ani, atunci copiii prezintă un risc mult mai mare de a o face şi ei.
Specialiştii atrag atenţia că este extrem de important să cunoaştem aceşti factori de risc. Deşi boala nu poate fi împiedicată, totuşi putem lua măsuri din timp, prin combaterea multor factori de risc, pentru a întârzia apariţia ei. Putem combate obezitatea, putem face tratament pentru hipertensiunea arterială sau diabet şi putem menţine sub control nivelul colesterolului din sânge prin schimbarea regimului de viaţă, al alimentaţiei şi prin exerciţii fizice.

Simptome

Alzheimer este o boală, iar demenţa este un simptom al acesteia, care apare în ultimul stadiu. Însă cele mai des întâlnite simptome, cele care ar trebuie să ne dea de gândit, sunt următoarele:
• Pierderea memoriei de scurtă durată – persoanele afectate pot uita adesea experienţele recente.
• Repetiţia – persoanele afectate pot repeta de nenumărate ori aceeaşi povestire, uneori chiar folosind aceleaşi cuvinte.
• Dificultăţile de limbaj – lapsus chiar şi atunci când este vorba de cuvinte uzuale.
• Schimbările de personalitate – persoana poate să se întristeze subit sau să se înfurie fără nici un motiv evident. De asemenea, poate înceta să mai facă activităţile care altădată îi făceau placere şi să devină retrasă sau suspicioasă faţă de membrii familiei.
• Dezorientarea şi confuzia – persoanele se pot rătăci în locuri pe care le cunosc foarte bine, sau pot întîmpina dificultăţi atunci când se ocupă de treburi obişnuite din viaţa de zi cu zi.
• Lipsa de igienă – uneori cel mai evident simptom al bolii Alzheimer.
• Comportamentul bizar – persoanele afectate pot pune pasta de dinţi în frigider sau laptele în baie, sub chiuvetă.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu