Coasta de Vest a Americii de Nord a scăpat ca prin urechile acului

Coasta de Vest a Americii de Nord a scăpat ca prin urechile acului
23 ianuarie 2018 Printează articolul

Coasta de Vest a Americii de Nord a scăpat ca prin urechile acului, dar Alaska rămâne încă sub pericol extrem. Şi totul după ce astăzi s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,9, seism înregistrat în largul coastei de sud a statului Alaska, în Oceanul Pacific, la o adâncime de 25 de km. Iniţial, s-a anunţat că seismul a avut o magnitudine de 8,2 pe Scara Richter, dar ulterior seismologii au recalculat şi au  ajuns la magnitudinea 7,9.

În urma seismului, aşa cum era de aşteptat, s-au declanşat alerte de tsunami pentru coasta de vest canadiană şi americană, precum şi pentru peninsula Alaska, îndeosebi zona de sud.

Mecanismul de tip decroşare 

Din fericire, dacă putem spune aşa, datorită mecanismului de focar de tip decroşare specialiştii au concluzionat că este foarte puţin probabil să se formeze valuri seismice semnificative, de tip tsunami. În consecinţă, alertele de tsunami pentru coasta de vest a Americii de Nord au fost anulate. Au mai rămas valabile alertele de tsunami pentru Alaska. Locuitorii  din zonele de coastă au fost avertizaţi să plece de urgenţă şi  să se îndrepte către zonele înalte. De altfel, având în vedere dramele care s-au produs în alte părţi din lume, în urma unor cutremure foarte mari urmate de valuri tsunami, locuitorii din zonele de coastă din Alaska s-au refugiat imediat către zonele înalte.

Mişcarea tectonică a fost resimţită pe litoralul peninsulei Alaska la sute de kilometri împrejur.

″A început foarte încet şi a fost foarte lung, ceva înspăimântător, ceva mai mult decât orice altceva… cu siguranţă a fost cel mai lung cumtremur pe care mi-l amintesc, iar eu m-am născut aici ″, a povestit pentru CNN Heather Rane, o rezidentă din oraşul Anchorage, localitate aflată la 580 de km nord de epicentrul seismului.

 

Sursa foto: https://best-beaches.com

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu