Ce susţine Eurostat că are România în raport cu toate statele UE

Ce susţine Eurostat că are România în raport cu toate statele UE
13 decembrie 2017 Printează articolul

Ei bine, ce credeţi că  susţine Eurostat că are România în raport cu tota statele UE? Poate credeţi că este ceva de laudă sau pe aici ? Din păcate, nu! Eurostat susţine că România are cel mai mare procent de cetăţeni săraci dintre toate statele UE. Creşterea economică accentuată a României din ultimii ani e doar o pală de vânt în faţa realităţii crunte cu care se confruntă cetăţenii acestei ţări. Un raport Eurostat scoate în evidenţă că unul din doi români suferă din cauza sărăciei.

Definiţia sărăciei

Iată cum defineşte Institutul European de Statistică sărăcia. Criteriile sunt foarte clare şi mulţi români se pot regăsi în cel puţin unele dintre acestea, dacă nu chiar în majoritatea. Aşadar, persoana ajunsă la fundul sacului, cum se spune, „nu face faţă unor cheltuieli neaşteptate, nu îşi permite o săptămână de vacanţă în fiecare an, are restanţe la credit, rate, chirie, utilităţi, la fiecare două zile nu îşi permite o mâncare cu carne sau echivalentul vegetarian, nu îşi poate încălzi locuinţa, nu deţine o maşină sau o camionetă, nu îşi poate schimba încălţămintea şi îmbrăcămintea, nu are bani de buzunar, nu îşi permite activităţi de recreere în mod regulat, nu iese cu prietenii cel puţin o dată pe lună, nu are o conexiune la internet”.

Luând în calcul aceste criterii, Eurostat arată că unul din doi români se află în categoria sau cel puţin la limita sărăciei. Oricum, verdicul specialiştilor e necruţător : „România are cel mai mare procent de cetăţeni săraci din UE. Jumătate dintre români au lipsuri sociale şi materiale grave”.

Un fenomen care macină întreg continentul

Faptul că şi alte ţări se confruntă cu acelaşi flagel, în proporţii apropiate, nu ne încălzeşte cu nimic. Bulgarii înregistrează un procent de 48% în privinţa numărului cetăţenilor care nu îşi permit un trai decent. Grecii au 36%, ungurii – 32%, iar lituanienii – 29%. În schimb, cei mai fericiţi, din acest punct de vedere, sunt suedezii, cu un procent al sărăciei de numai 3%, urmaţi de finlandezi, cu 4% şi de danezi, cu 6%.

La nivelul Uniunii Europene se înregistrează, în cifre absolute, 75 de milioane de oameni care abia îşi duc viaţa de pe o zi pe alta. E chiar trist să constaţi că 16% dintre cetăţenii UE se zbat în sărăcie. Continentul care pare cel mai dezvoltat e departe de fericirea din reclame.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu