Ce au decis guvernanţii în legătură cu Institutul “Cantacuzino”

Ce au decis guvernanţii în legătură cu Institutul “Cantacuzino”
22 septembrie 2017 Printează articolul

Ce au decis guvernanţii în legătură cu Institutul “Cantacuzino” pare de domeniul absurdului. Ei bine, începând de astăzi, Institutul “Cantacuzino” se va numi oficial Institutul Naţional de Cercetare Medico-Militară “Cantacuzino”. Noua titulatură e în concordanţă cu faptul că acest institut a trecut, prin Hotărâre de Guvern, în subordinea Ministerului Apărării.

Pe hârtie, cel puţin, schimbarea vine cu o serie întreagă de reglementări care ar putea să pună acest institut de interes naţional pe un cu totul alt plan. De parcă până acum i-a oprit cineva pe guvernanţi să nu lase Institutul să se prăbuşească şi să ajungă pe marginea prăpastiei, aproape a desfiinţării. Prin noua mişcare, avem în faţa noastră, practic, o reorganizare din temelii. Cel puţin aşa sună pe hârtie, din pix.

Finanţarea Institutului va avea la bază două surse, veniturile proprii şi subvenţiile de la stat (pe acest plan, nimic nou sub soare; şi înainte era cu finanţare din două părţi). Va urma, în acelaşi timp, o perioadă de reorganizare a instituţiei, în ceea ce priveşte numărul de posturi şi regulamentele interne. Observăm faptul că vor fi două categorii de personal, civil şi militar. Nu se dau însă prea multe amănunte în legătură cu acest din urmă aspect.

Ceea ce e mai important e faptul că se are în vedere ca institutul să redevină acea platformă naţională de cercetare şi producţie care să asigure necesarul de vaccinuri pentru populaţia României.

Noile obiective

„Prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile şi sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranţă naţională. Previziunile privind evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă impun operaţionalizarea capacităţilor naţionale de producţie a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranţa stării de sănătate a populaţiei”, se arată în comunicatul Guvernului.

Vedem în continuare ce are de gând Executivul în privinţa viitorului acestui Institut. “Prin măsurile prevăzute în ordonanța de urgență aprobată se evită producerea unor disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi a unor perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, care pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României”.

Guvernul vrea în acelaşi timp să asigure un standar înalt în privinţa cercetării în domeniul vaccinurilor. “De asemenea, măsurile vizează crearea unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale, precum și menţinerea la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă (BSL 3), a Biobazei şi a Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism”.

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu