Câţi români merg la biserică în noaptea de Înviere? Când vine Lumina Sfântă?

Câţi români merg la biserică în noaptea de Înviere? Când vine Lumina Sfântă?
27 aprilie 2019 Printează articolul

Câţi români merg la biserică în noaptea de Înviere, când vine Lumina Sfântă şi câţi români petrec Paştele acasă? Ei bine, în jur de 83 % dintre români s-au decis să petreacă Paştele 2019 acasă, în familie. De asemenea, aproximativ 83 % dintre români au declarat că vor merge la biserică în noaptea de Înviere, după cum arată datele unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research

Femeile, mai dispuse să ţină post 

În privinţa postului, care se încheie în noaptea de sâmbătă, spre duminică, o dată cu Învierea Mântuitorului, părerile au fost împărţite. În timp ce două din 10 femei, adică 20 %, au ţinut post în Săptămâna Mare, ponderea bărbaţilor a fost ceva mai mică. Doar 14 % dintre domni s-au alăturat doamnelor care au ţinut post în  această săptămână care se încheie în noaptea de Înviere. În general, jumătate dintre români declară că nu obişnuiesc să ţină post. Dacă ne referim la studii, ponderea celor cu studii primare care ţin post este mult mai ridicată. Şi nu vorbim de persoane mai simple, deci fără studii prea înalte, ci despre români care sunt mai ancoraţi în viaţa religioasă, fără să îşi petreacă prea mult din timp pe reţelele de socializare, deci români care îşi mai găsesc timp pentru a merge şi la biserică.

Mai oferă românii cadouri de Paşte? 

Frumosul obicei de a dărui de Paşte este regăsit la 8 din 10 români, deci o proporţie foarte mare. Adică 80 % dintre români au declarat că au în intenţie să facă daruri de Paşte. Cei care au declarat fără echivoc că ar face daruri sunt cuplurile (soţul/soţia sau partenerul/partenera). Mai generoşi la a face cadouri s-au dovedit a fi bărbaţii (73 %), comparativ cu femeile (62%), care par a fi ceva mai strânse la pungă.  Să nu uităm că doamnele, la modul general, sunt ceva mai cumătate, că doar pe umerii lor stă administrarea finanţelor, deci trebuie să nu golească pe de-a-ntregul bugetul familiei. Aşa cum probabil bănuiaţi, studiul demonstrează că doamnele sunt mai ataşate familiei, De exemplu, femeile ar oferi daruri de Paște părinților (56%) într-o mai mare măsură, comparativ cu bărbații (47%).

Pe unde călătoresc românii de Paşte şi 1 Mai?

Un sfert dintre românii cu vârsta între 30 și 44 de ani spun că anul acesta, de Paște, vor merge în vizită la rude sau prieteni. Cei cu studii superioare, care au şi venituri mai mari, în general, au declarat că vor călători în ţară. Cei mai mulţi, peste 40.000 de oameni, după cum spun operatorii de turism, vor petrece minivacanţa de Paşte pe litoral – Mamaia, Năvodari şi Vama Veche. Pe litoral, startul la distracţie s-a dat deja pentru tineri, care sunt la vârsta la care se simt nemuritori, fără nici o grijă. Petrecerea pe litoral a debutat vineri seara, o data cu festivalul de muzică electronica, festival care dura o săptămână. Grosul turiştilor care pleacă să petreacă la mare a început însă astăzi. În acest an vor fi 6 zile de petrecere pe Litoral, datorită faptului că se sărbătoreşte nu numai tradiţionalul 1 Mai la mare, ci şi „Lumina de la malul mării”, tradiţionala celebrare la mare a Sărbătorii Pascale.

Alte destinații preferate pentru minivacanță

Destinațiile preferate ale românilor, îndeosebi ale celor trecuţi de 25-30 de ani, pentru vacanța de Paște și de 1 Mai sunt Bucovina, Maramureş şi staţiunile de pe Valea Prahovei, cărora li se adaugă şi Delta Dunării.

Potrivit estimărilor Asociaţiei Patronale Delta Dunării, pentru vacanţa de Paşte gradul de ocupare este de 70% în Delta Dunării, în timp ce pentru 1 Mai s-a ajuns deja la 100%. În privinţa vacanţelor în străinătate, românii au optat pentru Grecia şi Turcia, urmate de Egipt și Thailanda.

Când vine Lumina Sfântă?

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, care s-a aprins în jurul orei 14,30, va fi adusă în această seară şi la noi în ţară.  Lumina Sfântă va fi adusă cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Semnificaţia Luminii Sfinte 

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, miracol ce se înfăptuieşte în fiecare an de Paşte, la Ierusalim, miracol care ţine de mai bine de 1.000 de ani.  În timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige, transmite Patriarhia. Lumina este adusă credincioşilor de patriarhul Ierusalimului.

Măsuri de Securitate şi verificare la Mormântul Sfânt 

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nici o bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De regulă, aceştia sunt trei la număr, anume un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul acestora este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii. După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit, conform tradiţiei, doar de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

O lumină ca un fulger şi un glob

După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, de a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. Un miracol care se repeat an de an şi care ne aminteşte de Mântuitor, de jertfa sa pentru noi, pentru mântuirea păcatelor noastre, ale oamenilor.

“Cristos a înviat!”

Indiferent unde vă veţi afla şi unde veţi petrece Paştele, noi vă urăm Paşte fericit, cu lumină, pace şi bucurie! “Cristos a înviat!”

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu