Carieră sclipitoare. Premiantă la începutul anului universitar  

Carieră sclipitoare. Premiantă la începutul anului universitar  
25 septembrie 2017 Printează articolul

Aşa se construieşte o carieră sclipitoare, fiind premiantă la începutul anului universitar. Pentru că vrea să devină antreprenor, să-şi deschidă propria afacere, să construiască ceva cu mâinile şi cu mintea ei. Sună frumos aceste planuri, nu-i aşa? Ei bine, iată motivele pentru care fata asta venită din Curtea de Argeş, pe numele ei Denisa-Ionela Cîrstea, “cu î din i”, îmi atrage atenţia asupra datelor din buletin, a dat examen de admitere în vara acestui an şi a reuşit cu media 9,91 să intre la Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor.

Diplomă de merit 

Prima pe lista admişilor la facultatea cu pricina, drept pentru care i-a şi fost înmânată o diplomă de merit din partea Universităţii Politehnice, a cărei studentă, în anul I, evident, este. Să ai parte de o diplomă chiar înainte de a începe cursurile, nu e puţin lucru, zic eu.

Cum să brodeze un business

Denisa-Ionela Cîrstea (în imaginea alăturată) povesteşte că a fost elevă în oraşul ei de baştină la Colegiul Naţional “Vlaicu Vodă”. Poate că pare ciudat, dar zice că de mică îi place să coasă, să facă tot felul de hăinuţe pentru păpuşi. Şi atunci de ce la Politehnică? Răspunsul e legat de nivelul superior pe care îl vede în parcursul dezvoltării ei. Nu să coasă va învăţa aici, ci să-şi brodeze un business pe care îl va concepe tot în domeniul hainelor, al modei, în general. Ai tu planul acesta foarte clar? “Am”, răspunde cu multă seriozitate. Mai e şi un alt aspect important, să faci ce-ţi place. O întrebasem ce ar trebui să stea, în opinia ei, la baza întreprinderii pe care vrea s-o ducă la bun sfârşit. “Pasiunea”. Nu pot să nu remarc voinţa de fier de care dă dovadă interlocutoarea mea, în contradicţie cu silueta-i firavă, specifică vârstei crude pe care o are.

“Nu rişti, nu câştigi!”

Şi unde vei profesa, în străinătate sau în România.? Alt răspuns tranşant, “în România”. Părinţii tăi au vreo legatură cu moda? “Niciuna”. Tatăl ei are un mic magazin, iar mama e casnică. Nu mă las şi vreau s-o mai trag de limbă, supunând-o următoarei încercări. Crezi că în România e acum un mediu propice pentru deschiderea unei afaceri? Mă priveşte drept în ochi şi îmi zice, scurt şi la obiect, fără să clipească. “Nu rişti, nu câştigi!”.  Nu mai am ce să adaug, în afară de a-i ura să-şi păstreze neştirbit drumul.

Câteva cifre

Pot să spun despre Denisa că se numără printre cei 6.000 de boboci ai Universităţii Politehnica Bucureşti admişi în acest an la una dintre facultăţile vastei instituţii de învăţământ superior. Unde se pregătesc, în total, 30.000 de tineri. “Azi, 25 septembrie 2017, am intrat în cel de-al 200-lea an de învăţământ al acestei universităţi”, sună anunţul rectorului Mihnea Costoiu.

Un îndemn încă actual

Se vor împlini aşadar, în 2018, nu mai puţin de 200 de ani de când Gheorghe Lazăr punea bazele primei Şcoli tehnice superioare din spaţiul românesc. Unde se studia în limba română, o precizare foarte importantă pentru acele vremuri, în care abia se coagula spiritul unei naţiuni. Documentele consemnează îndemnul eruditului profesor, în septembrie 1818, dând de ştire să vină lumea la “muzeul înfloririi”, după cum considera a fi acest edificiu menit să pună ingineria în slujba progresului. Mă uit la Denisa şi la mulţi alţi tineri, ca şi ea, care au invadat acum campusul universitar, şi îmi dau seama că încă se mai aude ecolul imboldului lăzărist…

 

 

 

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu