Alarmă. România, pe ultimul loc în Europa la operaţiile de transplant

Alarmă. România, pe ultimul loc în Europa la operaţiile de transplant
09 ianuarie 2018 Printează articolul

Asociaţia Transplantaţilor trage un semnal serios de alarmă şi arată că România e pe ultimul loc în Europa la operaţiile de transplant. Asociaţia Transplantaţilor susţine că o bună parte dintre rudele celor decedaţi nu îşi mai dau acordul pentru efectuarea unei asemenea operaţii în urma căreia alţi oameni ar primi o nouă şansă la viaţă. Practic, numărul transplanturilor din 2017 a scăzut la jumătate faţă anul precedent. Cauza acestei situaţii e pusă în mare parte pe seama scandalurilor din mediul public apărute în acest domeniu sensibil.

„Semnalăm că toate comentariile făcute cotidian în diferite spaţii media, toate cu tentă negativă asupra activităţii de donare, transplant şi monitorizare, afectează în primul rând şansa la o nouă viaţă pentru pacienţii înscrişi pe listele de aşteptare. Acest lucru poate fi confirmat de către medicii specialişti şi coordonatorii de transplant prin faptul că aparţinătorii pacienţilor în moarte cerebrală, în cea mai mare parte, nu-şi mai dau consimţământul pentru donare, reducând astfel şansa celor care aşteaptă un transplant. Datele statistice europene arătau că în 2016 România se situa pe penultimul loc ca număr de donatori la un milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (şi tindem să picăm şi de pe acesta!!!), urmare a faptului că anul trecut numărul donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la circa 50% faţă de 2016”, arată Asociaţia Transplantaţilor într-un comunicat de presă.

Nevoia de dialog

Situaţia fiind atât de gravă, semnatarii petiţiei solicită organizarea unor dezbateri serioase, la nivel naţional, unde să vină specialişti de renume, dar şi pacienţi care au nevoie de un transplant. Discuţiile ar trebui să scoată în evidenţă informaţii pertinente în legătură cu o astfel de activitate medicală.
„În acelaşi timp, considerăm că mesajele ar trebui să prezinte şi partea pozitivă a activităţii: beneficiile activităţii de transplant, caracterul legal şi benefic al actului donării, nevoia şi importanţa donării pentru salvarea de vieţi. Prezentarea continuă şi repetată doar de informaţie negativă, apărută în diferite medii jurnalistice, determină, pe de o parte, ca publicul să nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afectează prestigiul întregului corp medical şi performanţele medicale obţinute în decursul anilor (unele în premieră). În plus, induce şi neîncredere în rândul pacienţilor pentru a se mai înscrie pe listele de aşteptare în vederea efectuării unui transplant. Încrederea se câştigă greu şi se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o sută de ştiri reale despre transplanturi reuşite poate fi anulat de o singură informaţie negativă”, se arată în finalul acestui comunicat.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu