Adio bani pentru copii. Cum ar putea arăta alocaţiile de stat pentru copii

Adio bani pentru copii. Cum ar putea arăta alocaţiile de stat pentru copii
19 februarie 2020 Printează articolul

Dacă unii părinţi reuşeau să mai încropească ceva pentru traiul zilnic folosind şi alocaţia, aproape că pot spune adio banilor pentru copii. Iată cum vrea Guvernul Orban să arate alocaţiile de stat pentru copii. Guvernul Orban, cel interiman, are de gând să înlocuiască alocaţiile de stat pentru copii cu vouchere, mai pe româneşte tichete. Respectivele tichete ar urma să fie folosite doar pentru a cumpăra produse exclusiv pentru copii.

Ludovic Orban, prim-ministrul interimar, a declarant că nu s-a luat încă o decizie asupra alocațiilor, dar că s-a uitat și în alte țări pentru a vedea cum se acordă acolo ajutoarele pentru copii.

”Nu am luat nici o decizie în privința alocațiilor, am vorbit doar despre faptul că există și alte modele. În alte țări există un stimulent pentru familiile cu mai mulți copii, ca de exemplu o reducere a impozitelor. Este, de fapt tot un stimulent. Mai există și varianta în care alocațiile să fie acordate sub formă de vouchere, care să poată fi folosite doar în interesul copiilor”, a spus Ludovic Orban la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor.

Reducere de impozit!?

Evident că inteligenţa premierului interimar este deja foarte bine cunoscută. Probabil că în virtutea inteligenţei sale vine cu propuneri atât de aberante, să nu zic tâmpite direct, precum reducerea impozitelor. Atunci când copiilor le ghiorăie maţele de foame fix de reducerea de impozite a lui Orban au ei nevoie, nu? La fel de inteligente vor fi şi tichetele. Adică părinţii care abia îşi duc zilele şi au nevoie de alocaţie (banii lichizi) ca de aer, taman de tichete au trebuinţă. Stimabile premier Orban, cască ochii în viaţa reală şi nu mai visa cai verzi pe pereţi. Cu tichetele nu vei putea să mergi la piaţă să cumperi legume şi fructe, de exemplu, ştiut fiind că la piaţă preţurile sunt mai mici decât la magazinul de la colţ sau hipermarket. Nici la magazinul din sat (prea puţine sunt cele care acceptă tichete de masă sau cadou) nu faci vreo brânză. Apoi, nici la tarabele gen bazar, care vând haine şi încălţăminte la preţuri mai mici sau la magazinele second hand nu vor putea merge părinţii să cumpere cu tichete. Şi dacă Orban, în inteligenţa lui planetară, se bazează doar pe cazurile acelor părinţi care bagă mâna în alocaţia copilului pentru a se mai “afuma” şi acum nu mai poate de dragul acelor copii (câtă ipocrizie!), atunci chiar e foarte inteligent. Este aberant să-i pedepseşti pe părinţii de bună credinţă pentru unii părinţi beţivani sau indiferenţi. Oare nu a auzit niciodată Orban că, dacă vrei, poţi să transformi şi acele vouchere în bani lichizi? Foarte simplu, aşa cum se mai întâmplă acum cu tichetele de masă. Pentru a-şi cumpăra şi altceva în loc de alimente, unii români vând tichetele de masă chiar şi la puţin peste jumătate de preţ. Câştigate sunt ambele părţi – şi cel ce le cumpără, şi cel ce le vinde.

Şi Florin Cîtu, ministrul interimar al Finanţelor, înclină către vouchere, care ar putea fi folosite doar în beneficiul copiilor, în locul actualelor alocaţii de stat pentru copii. Un altul care nu mai poate de dragul copiilor. Cîţu zice că vouchere se acordă în SUA şi Finlanda. Şi, ce dacă? De fapt, ministrul Cîţu a spus foarte clar că nu educaţia şi sănătatea trebuie să fie domenii prioritare, ci mediul privat, deci creem condiţiile necesare, indiferent de costuri. Cine ar câştiga din înlocuirea alocaţiilor sub formă de bani în tichete? Evident, o firmă particulară. Nu-i de ici, de colo să tipăreşti în fiecare lună câteva milioane de tichete.

Evident, şi ministrul Cîţu ne-a demonstrat în nenumărate situaţii că este foarte inteligent, la fel ca şeful său Orban. Uneori te şi întrebi dacă chiar sunt atât de inteligenţi sau intenţionat fac pe inteligenţii. În ipocrizia lor, actualii guvernanţi interimari aruncă diverse fumigene pe piaţă. Acum au lansat-o pe cea cu alocaţiile de stat pentru copii. De fapt, în loc să spună clar şi concret când vor pune în practică legea privind dublarea alocaţiilor de stat pentru copii, lege a cărei aplicare au amânat-o jumătate de an, Orban, Cîţu, ministreasa Muncii, Violeta Alexandru, şi alţi guvernanţi eminenţi aruncă pe piaţă tema voucherelor. Din nou, bătaie de joc faţă de părinţii care aşteptau o veste clară, când se dublează alocaţiile pentru copii. Şi apoi, să pedepseşti majoritatea părinţilor din cauza unor părinţi minoritari beţivi şi inconştienţi mi se pare o desconsiderare gravă la adresa părinţilor responsabili. Şi apoi, din ceea ce se spune în piaţă, băutura e boală grea, nu te vindeci aşa de uşor. Unii cică ar fi experimentat personal cure de dezalcoolizare. Numai că acele cure de dezalcoolizare se fac, în majoritatea cazurilor, la clinici private şi sunt foarte costisitoare.

Masă caldă, în loc de vouchere

În locul bazaconiilor cu voucherele, ar fi fost mai bine ca acei copii ce provin din familii dezorganizate sau care au fost părăsiţi de părinţi şi sunt crescuţi cu greu de bunici sau de unii preoţi cu adevărat slujbaşi ai lui Dumnezeu (ca în foto – povestea părintelui Damaschin care are grijă de peste 4.000 de copii săraci o puteţi citi la adresa https://ziaristii.com/preotul-ortodox-care-ingrijeste-4-000-de-copii/)  să beneficieze de cel puţin o masă caldă pe zi. Autorităţile locale ştiu foarte bine cine intră în respectiva categorie sau ar trebui să ştie, că doar au Autoritatea pentru Protecţia Copiilor în subordinea lor. În comunele care au cazuri de familii iresponsabile şi care nu au grijă de copiii lor ar trebui amenajată o încăpere în care acelor copii să li se servească o masă caldă sau hrana respectivă să le fie dată acasă . Măsurile sunt simple, dar ţin şi de spiritul gospodăresc al autorităţilor locale. Dacă tot este aşa de grijului Guvernul Orban cu banii ţării, evident că s-ar putea găsi măsuri legale pentru a le reduce din alocaţii familiilor iresponsabile, dar copiii să nu fie nemâncaţi şi desculţi. Măsurile trebuie însă bine gândite şi să fie chiar în beneficiul copiilor nevoiaşi. Altfel, să-i sancţionezi pe toţi părinţii şi să arunci la gunoi un drept financiar al copiilor este o mare mizerie. Să nu uităm de părinţii responsabili care au grijă de copii lor sau chiar pun deoparte alocaţia pentru copii, astfel încât atunci când au nevoie pentru o cheluială mai consistentă pentru copii să se poată folosi de alocaţiile strânse mai multe luni sau mai mulţi ani. S-ar putea găsi o mulţime de variante, dacă s-ar şi dori şi totul nu ar fi doar o demagogie ieftină şi o mare ipocrizie.  Şi cum Guvernul Orban se pare că duce lipsă de idei, iată, le sugerăm noi o variantă lipsită 100 % de risc. Alo, domnilor guvernanţi, ca să fiţi siguri că nu mai sunt cheltuite alocaţiile copiilor pe la birt sau la păcănele, mai bine plătiţi alocaţiile în Bitcoin. Sau, dacă nu vă place Bitcoin, ce-i drept e cam prea valoroasă moneda Bitcoin(1 bitcoin înseamnă 9.419,30 euro) poate o altă monedă virtuală ca Ripple, Stellar, Tron, Litecoin, EOS, Cardano, Monero, IOTA, Dash, NEO, NEM, Metal etc. Vedeţi, domnilor Orban şi Cîţu, câte variante de plată aveţi la dispoziţie?

 

Sursa foto: https://www.onefamily.com/, https://ziaristii.com/

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu