257 de premii la olimpiadele internaţionale din 2015

257 de premii  la olimpiadele internaţionale din 2015
20 noiembrie 2015 Printează articolul

Bilanţul total al medaliilor şi premiilor obţinute de elevii români care au participat anul acesta la olimpiadele şi concursurile internaţionale s-a ridicat la 257. Medaliile au fost obţinute de către 226 de elevi, unii dintre ei, de-a dreptul sclipitori, obţinând chiar şi câte trei medalii, cum este cazul elevilor Crețu Tudor Costel, Diaconu Simona, Eniceicu Dan Ştefan şi Haidu-Gerea Paul sau câte două medalii.

Primii trei elevii menţionaţi mai sus sunt de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti şi fiecare a obţinut câte două medalii de aur şi una de argint. Evident, toţi cei 226 de olimpici merită aprecierile noastre şi “Jos pălăria!” pentru eforturile lor, ale familiilor şi dascălilor care i-au antrenat. Şi, dacă tot vorbim de perfomanţă, trebuie menţionat că cele mai multe medalii le-au obţinut elevi de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, cunoscut multor bucureşteni ca Liceul Turcesc. Mai exact, din totalul celor 71 de medalii şi premii obţinute de elevi din Capitală, 51 au ajuns la elevi de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, ceea ce înseamnă un procent uriaş, adică 71,83 %.
Din totalul medaliilor şi premiilor obţinute de elevii români la competiţiile din acest an, 30 de medalii sunt de aur (dintre care două medalii de aur absolut), 48 de medalii de argint, 34 de medalii de bronz, 21 de premii I (dintre care un premiu I absolut), 21 de premii II, 33 de premii III şi 70 de menţiuni.

Aproape 670.000 de euro alocaţi de MECŞ pentru premii

Toţi olimpicii au fost premiaţi la Palatul Victoria de către Sorin Mihai Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Alături de elevi, au fost recompensaţi pecuniar cei 230 de profesori care i-au pregătit. De asemenea, premii în bani au primit şi cele 99 de şcoli din care provin olimpicii noştri din acest an, elevi cu care are de ce se mândri România.

Potrivit reglementărilor în vigoare, cuantumurile premiilor pentru elevii care s-au remarcat la olimpiadele internaţionale sunt: • 12.545 lei – medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim; • 9.720 lei – premiul I/medalie de aur; • 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint; • 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz; • 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Valorile premiilor acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Yakuţia, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: • 4.440 lei – premiul I/medalie de aur; • 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint; • 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz; • 2.550 lei -menţiune (sau diplome echivalente).
Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere alocat de MECŞ a fost de 3.005.855 lei.

Bucureştiul, cap de listă

Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi olimpici sunt din Bucureşti (71), urmaţi de colegii lor din Harghita (25), Covasna (20), Constanţa (13), Mureş (12), Satu Mare (11), Iaşi (10), Cluj (9), Suceava (8), Dolj (8), Bihor (6), Sălaj (6), Timiş (5), Braşov (5), Maramureş (4), Buzău (4), Galaţi (4), Vaslui (4), Argeş (3), Bistriţa-Năsăud (3) Botoşani(3), Neamţ (3), Prahova (3). Cîte două medalii au obţinut elevi din Brăila, Dâmboviţa, Gorj, Mehedinţi şi Olt şi câte o medalie (premiu sau menţiune) a plecat în judeţele Alba, Arad, Bacău, Călăraşi, Hunedoara, Vâlcea şi Vrancea.

Evident, cum Ilfovul este ultimul la procentul de promovabilitate al bacalaureatului, nu avea cum să fie nici în lista judeţelor cu elevi premiaţi la concursurile şi olimpiadele internaţionale. Concret, reprezentanţilor judeţului Ilfov, care nu au avut nici măcar un premiant la competiţiile internaţionale. Li s-au alăturat alte cinci judeţe, anume: Caraș Severin, Giurgiu, Ialomița, Sibiu, Teleorman, Tulcea. Dar poate vor avea rezultate mai bune anul viitor.

Lista completă a olimpicilor se poate descărca pe site-ul: http://www.edu.ro/index.php/articles/23346

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu